За привържениците на Brexit Великобритания цели да си върне позицията

...
За привържениците на Brexit Великобритания цели да си върне позицията
Коментари Харесай

Няма по-опасно нещо от гнева на една бивша и унизена британска колония

За последователите на Brexit Англия цели да си върне позицията като рискован международен водач, стремящ се да построи нови връзки по целия свят. Може би се очакваше, че някогашните имперски сили в Европа с продължаващи лични световни ползи като Германия и Франция ще са най-големите препъникамъни при напускането на Англия от Европейски Съюз. Но вместо това точно скромната Ирландия е най-голямото затруднение за английския министър-председател и нейното разграничено държавно управление.
Среща на високо ниво, планувана за 14 и 15 декември 2017 година сред Англия и оставащите 27 страни членки на Европейски Съюз, би трябвало да проправи пътя към окончателните договаряния за статута. Но ръководителят на Съвета на Европейски Съюз Доналд Туск удостовери, че Дъблин ще наложи несъгласие над договарянията за Brexit, в случай че сметне за непълен напредъка, изработен по трънливия въпрос за ирландската граница.
Физически ирландската граница е явна с отсъствието си. Няма заграждения или митнически инспекции по виещата се, 500-километрова граница, която разделя Северна Ирландия от Република Ирландия. Пътищата се вият сред териториите на двете страни като само знаците за ограничаване на скоростта демонстрират смяната на юрисдикцията: Англия употребява благи, до момента в който Ирландия километри.
Политически обаче ирландската граница става по-разделяща от по всяко време . Според изискванията на договарянията за Brexit, контрактувани при започване на лятото, Англия би трябвало да реши граничния въпрос преди да премине към разискването на бъдещите си връзки с Европейски Съюз . Дъблин има право на несъгласие и уточни, че е подготвен да го употребява, в случай че не може да се откри решение, посредством което да се избегне връщането към граничния надзор.
Това донесе смразяване на англо-ирландските връзки. По време на скорошна конференция с присъединяване на външните министри Саймън Ковъни и Борис Джонсън, те не реализираха единодушие по отношение на Brexit. Подобно обществено недоразумение сред Дъблин и Лондон е невиждано в скорошната история, изключително след подписването на Споразумението от Разпети петък от 1998 година, което постави завършек на насилието в Северна Ирландия .
Възможността държавното управление в Ирландия - някогашна английска колония - да блокира Brexit нагорещи ситуацията в част от английските политика и медии. Таблоидите приканиха ирландския министър-председател Лео Варадкар " да си затвори човката ". Британски народен представител, последовател на Brexit, съобщи по тръмповски метод, че . Други упрекнаха ирландските политици, че употребяват Brexit като мотив за иредентистки упоритости по отношение на Северна Ирландия, която гласоподава за оставане в Европейски Съюз.
От южната страна на границата политическите калкулации са изцяло разнообразни. Икономическите анализатори допускат, че след самата Англия, Ирландия ще бъде страната най-силно потърпевша от Brexit. Първоначалните очаквания за привличане на финансовите работни места от Лондон към Дъблин бяха сменени с възходящи страхове за бъдещето, най-много по отношение на в миналото спокойната граница.
Позицията на Дъблин, надалеч от преждевременно решение на политически дилетант, подхожда със тактиката на ирландското държавно управление в навечерието на референдума за Brexit преди 18 месеца. Предшественика на Варадкар Енда Кени бе с по-мек темперамент, само че бе също толкоз корав по граничния въпрос. Дотолкова, че съумя да трансформира Ирландия в един от трите основни въпроси в първата фаза на договарянията за Brexit.
Европейски Съюз има малко директна роля в прекратяването на 30-годишния спор в Северна Ирландия. Но Европа даде инфраструктурата, върху която мирът бе построен. Граничните пунктове, които в миналото бяха сложени по границата бяха последователно отстранени, откакто и Англия, и Ирландия се причислиха през 1973 година в тогавашната Европейска икономическа общественост. След въвеждането на Единния европейски пазар през 1993 година старите митници бяха отстранени напълно. Войниците си потеглиха скоро по-късно.
Отсъствието на физическа граница отразява регулаторното тъждество от двете ѝ страни. Фермер в северноирландското графство Феранах би трябвало да съблюдава същите права и регулации като сътрудника си в община Лейтрим, ситуирано на запад. Наистина, някои аграрни региони стоят и от двете страни на границата.
Правителството на републиката желае писмени гаранции, че няма да има регулаторно разминаване сред Северна Ирландия и Република Ирландия след Brexit. Но това е заричане, което Тереза Мей надали ще направи. Британският министър-председател има намерение да напусне и Митническия съюз, и Единния пазар .
Хората към момента ще могат да пресичат свободно границата, само че стоките ще бъдат подлагани на инспекции. С към 275 пътя, пресичащи границата, предизвикването ще е доста. (В контрастност - източната граница на Европейски Съюз има едвам десетина ГКПП-та).
Едно от препоръчаните решения е Северна Ирландия да остане в Митническия съюз, по този метод премествайки контрола в Ирландско море . Това е анатема за хардлайнерите от Демократичната юнионистка партия, на която нежното държавно управление на малцинството на Тереза Мей разчита, с цел да реализира болшинство в Народното събрание. Депутатът от ДЮП съобщи, че сходен метод да " се позлатят Дъблин и Европейски Съюз " може да значи завършек на поддръжката на партията му към Уестминстър, евентуално сваляйки държавното управление на Мей.
Прехвърленото шерване на властта в Северна Ирландия сред ДЮП и " Син Фейн " се срина през януари. Няма по какъв начин то да се възвърне, отчасти заради Brexit. ДЮП упорства Северна Ирландия да напусне Митническия съюз, макар, че тя гласоподава да остане в Европейски Съюз, до момента в който " Син Фейн ", политическото крило на Ирландската републиканска войска, желае специфичен стопански статут за региона. Мнозина се боят от трайни вреди върху мира.
Някои английски публицисти и политици оферират Англия да не постанова каквато и да е граница в Ирландия - да не се таксуват цени, да няма митнически инспекции. Това съгласно тях би сложило бремето върху Република Ирландия и политическата виновност върху Европейски Съюз. Но тази тактика не се основава върху действителността.
Ако Англия не промени цените по вноса си от Европейски Съюз след Brexit, тя ще наруши съществено разпоредбите на Световната комерсиална организация, откривайки опция за наказания . По подигравка на ориста доста от последователите на Brexit считат, че изискванията на СТО ще заменят елементарно Единния европейски пазар. Споразумение са свободна търговия сред Англия и Европейски Съюз може да заобиколи тези ангажименти, само че сходно съглашения може да отнеме години, в случай че въобще е допустимо.
Много водещи гласове в интерес на Brexit, в това число и министърът на търговията Лиъм Фокс, биха поставили завършек на хармонизацията с регулациите на Европейски Съюз колкото се може по-скоро, с цел да се облекчи сключването на съглашения със Съединени американски щати и другите. " Без тях ще имаме просто частична независимост да преговаряме с другите страни ", счита Института " Легатум " - авторитетен в ръководещите кръгове на страната английски тинк-танк.
При разминаване на стандартите сред Северна Ирландия и Република Ирландия, сигурно ще е належащо въвеждането на някаква форма на митници . Без надзор стоките ще може да се внасят в Белфаст, прекарани през границата с цени, а след това изпратени право в Единния пазар на Европейски Съюз. Контрабандата - граничната злина на съвремието, най-вероятно ще получи възобновена сила.
Англия е на мнение, че митническите технологии ще запазят границата " добре смазана ", само че по-рано комисията Долната камара на Народното събрание за излизането от Европейски Съюз заяви, че предложенията на държавното управление за решение на граничния въпрос посредством технология, не са изпитани. Много специалисти са съгласни.
Ирландското държавно управление в този момент се намира в неповторимата позиция на власт над някогашния си колониален стопанин . С напредване, видно по другите два въпроса - за правата на европейските жители във Англия и за размера на " сметката по развода " на Англия, преговорният развой за Брекзит към втора фаза зависи от гледната точка на Варадкар и на неговите съпартийци.
Англия изигра слабата си ръка по неприятен метод. Вместо да откри компромис с ирландските претенции, които щяха да го оставят открит към опцията да упрекна Дъблин в неотстъпчивост, Лондон излезе с враждебен звук, който възмути и политиците и обществеността в Ирландия. Почти век след независимостта мнозина в Ирландия усещаха, че е реализирано тъждество със прилежащата страна. Тази убеденост бе разтърсена.
Методът за деяние на Англия също по този начин ограничи и полето за маневриране на ирландското държавно управление. Самият Варадкар управлява едва държавно управление на малцинството на партия " Фин Гаел ", разчитащо на безмълвната поддръжка на своя остарял съперник партия " Фиана Файл ". Това нежно държавно управление съвсем се разпада преди седмица след скандал по отношение на служител на реда, издал проблемите в институцията.
След седмици от враждебна английска медийна и политическа реторика Варадкар ще бъде политически дискредитиран, в случай че одобри съглашение, което компрометира единственото сплотяващо нещо в ирландската политика - съпротивата към втвърдяването на границата. При всички събитие се чакат нови избори тази пролет като и " Фиана Файл " и " Син Фейн " биха желали да се възползват от отстъпки от Англия по границата.
Говори се за най-старото ирландско политическо решение - увъртането . Говоренето с евфемизми оказа помощ при решаването на най-сложните проблеми по време на мирния развой в Северна Ирландия. Някои в Дъблин оферират, че може да се открият думи, с които договарянията да преминат към втора фаза. Ирландският външен министър съобщи, че съглашението е " изпълнимо ". В частни диалози, някои от ДЮП одобряват, че Brexit още наподобява друго в Северна Ирландия спрямо останалата част от Англия.
Но евфемизмите няма да решат граничния проблем за дълго. Пишейки за локални медии, политическият коментатор Ноел Уелън предизвести, че " сходно нещо по ирландското измерение на Брекзит на този стадий ще е контрапродуктивно ". " То само ще забави за няколко месеца политическите, дипломатическите и икономическите сметки за това, което до момента бяха непримирими позиции ", счита той.
Правителството на Република Ирландия се сблъсква с най-трудното си решение за последното потомство, в случай че не и за повече. Ако договарянията за Brexit се провалят, " твърдата " граница ще последва, увреждайки и републиканските стопански ползи и извоювания с труд мир . Но най-хубавата позиция за оптимално реализиране на задачите на страната е тъкмо в този миг. Когато договарянията преминат на фаза две, тя няма да има повече право на несъгласие.
Преди 20 години Споразумението от Разпети петък наложи мир по границата сред Англия и Ирландия. В референдум Ирландия се отхвърли от историческите си искания към Севера. Оттогава имаше напълно малко договаряния сред него и Република Ирландия, както и малко предпочитание за единен остров в скоро време.
Brexit, без значение дали политиците в Лондон правят оценка това или не, ще сложи границата още веднъж в ирландската политика. Засега зелените поля във Ферманаг и Лейтрим са тихи. Зали ще останат такива зависи от това дали политиците на стотици благи един от различен ще намерят трайно решение, за това, което наподобява, че е непокорен на обработка проблем.
Анализ на Foreign Policy, представен от организация " Фокус "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР