За приготвянето на вкусни и впечатляващи ястия са нужни много

...
За приготвянето на вкусни и впечатляващи ястия са нужни много
Коментари Харесай

Подправките: Топ 3 на ароматите, без които не може

За приготвянето на вкусни и впечатляващи ястия са нужни доста знания, въображение, творчество и гений. Но с изключение на всичко останало, положителните готвачи имат и сериозна доза креативност, с която съумяват да извлекат усета на продуктите и да го съчетаят с други аромати, тъй че да се получат тези незабравимо апетитни комбинации, които не стопираме да помним и търсим.

И в този блян, несъмнено, никой не е самичък. На помощ в кухнята и на огромните шефове, и на тези, които просто обичат да готвят, са стотиците, даже хиляди аромати на природата - подправките, открити и отглеждани във всички краища на планетата.

Ето най-популярните от тях в света:

Канела

 Подправка Канела

Независимо дали на прахуляк или на пръчка, канелата е незаобиколимата фалшификация в десертите и изключително в тези, които са направени с ябълки, круши, праскови или кайсии.

Тя е доста известна в ориенталската кухня, като да вземем за пример в една доста вкусна рецепта за пиле с кайсии. Наричана още ароматна кора, канелата прави чудеса, когато се съчетае с още подправки и най-много карамфил, индийско орехче и кориандър.

Тя се открива и в доста известни смеси от подправки като да вземем за пример гарам масала, самун с подправки и даже е прелестна съставна част на примес от подправки за греяно вино.

На пръчки може да се добави в чая, млякото, в сметаната или даже във виното, с цел да се получи вкусна домашна сангрия.

Канелата е считана и за афродизиак, тя е и една от питателните съставки, притежаващи най-силни антиоксидантни свойства. Подобно на зеленчуците и на плодовете, канелата е доста богата на фибри, които съставляват половината от тежестта ѝ.

Куркума

 Подправка Куркума

Това е дребен корен, който най-често се употребява в прахообразна форма, тъй като по този начин е най-практично.

Куркумата е ценена в кухните на огромна част от света, най-много тъй като се съчетава идеално с всичко, а и има свойството да омекотява пикантността на лютите чушки. С хубавия си жълт цвят и деликатния си лютив (но не и пикантен) усет, куркумата е позната още и като “шафран от Индия ”. Тя има и преимуществото да придаде доста хубаво оцветяване на храната, както и доста заслуги за здравето на индивида.

Благодарение на етеричните масла в нея куркумата има и качества, които благоприятстват храносмилането, тя е мощен антиоксидант и противовъзпалително средство.

Куркумата в действителност е подобаваща за всяко ядене, само че съгласно положителните готвачи усетът ѝ се съчетава най-добре с печено пиле, разнообразни типове сосове и риба, както и значително салати.

Мащерка

 Подправка Мащерка

Тя е доста вкусна мощно ароматна билка, която може да се открие в съвсем всяка кухня по света. Съществуват три типа - лимонена мащерка, която, както издава името ѝ, има мирис на лимон, дива мащерка и елементарната мащерка.

Мащерката е една от огромните класики в кухнята. Тя може да бъде открита както в доматени сосове и доста плънки, по този начин и върху печеното пиле, рибата и даже като билков чай.

Мащерката е и доста мощен антисептик, изключително целесъобразен при чревни и дихателни нарушавания. На гаргара или във тип на вода за уста, тя е доста ефикасна и за пречистване на рани. Използва се доста постоянно и за ароматизиране на облекло.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР