За председателя на Федералния резерв Джером Пауъл решението кога да

...
За председателя на Федералния резерв Джером Пауъл решението кога да
Коментари Харесай

„Токсичните“ избори, които могат да намалят доверието в Джером Пауъл и Фед

За ръководителя на Федералния запас Джером Пауъл решението по кое време да се понижат лихвените проценти е задоволително мъчно. Ако това стане прекомерно скоро, инфлацията може да нарасне още веднъж. Ако се случи прекомерно късно, безработицата може да се усили.

Предизвикателството е двойно по-трудно тази година, тъй като Пауъл ръководи паричната политика на Съединени американски щати в година на избори.

Съюзниците на републиканския любимец и някогашен президент Доналд Тръмп към този момент настояват, че централната банка се стреми да помогне на президента Байдън, като алармира, че предстоят съкращения.

Междувременно някои демократи в и отвън Западното крило са нервни, че вероятностите за преизбиране на сегашния президент ще бъдат застрашени, в случай че централната банка задържи лихвените проценти прекомерно високи за прекомерно дълго време, показва The Wall Street Journal.

В писмо от вторник Шерод Браун, ръководител на Банковия комитет на Сената, приканва Пауъл да понижи лихвените проценти по-скоро, с цел да направи жилищата по-достъпни. „ Рестриктивната парична политика към този момент не е верният инструмент за битка с инфлацията “, написа той.

„ Вършим си работата “

Представители на Фед упорстват, че политиците няма по какъв начин да повлияят на техните решения, само че анализатори допускат, че изборите може да дефинират момента на съкращаването на лихвите. Политическите играчи може да имат интерес да се включат в тази игра даже единствено с цел да припомнят на Фед и един на различен, че следят централните банкери, отбелязва WSJ.

Въпреки че дейностите на Фед постоянно могат да трансформират икономическите и по този метод политическите резултати, капацитетът за това е по-висок тази година заради необичайния път, който следват инфлацията и лихвените проценти.

Когато инфлацията се увеличи за първи път през 2021 година, малко откакто Байдън встъпи в служба, Фед смяташе, че тя скоро ще спадне и по тази причина стартира с постепенно покачване на лихвените проценти от равнища към нулата. Когато най-сетне реши да работи по-строго, го направи трагично, повишавайки лихвите с най-бързите темпове от четири десетилетия до най-високото им равнище от 23 години.

Ситуацията обаче се обърна. Инфлацията се забави доста през последните шест месеца, което е „ доста, доста позитивно развиване “, призна Пауъл в сряда и добави, че ценовият напън евентуално ще продължи да понижава.

Влияние върху стопанската система в деня на изборите

„ Тези избори ще бъдат необикновено токсични за Пауъл “, разяснява Марк Спиндел, основен капиталов шеф в основаната в Чикаго MBB Capital Partners. „ Без значение какво прави, Тръмп ще го нападна. Ако Фед понижи лихвите, той ще каже, че банкерито го вършат, с цел да оказват помощ на Байдън “, добавя Спиндел.

В началото на 90-те години на предишния век президентите избягваха да се оплакват обществено от Фед. Съветниците на Бил Клинтън смятаха, че е значимо да бъде подчертана независимостта на Фед от изпълнителната власт. Това би било положително за стопанската система и, от своя страна, за администрацията, беше тяхното умозаключение.

Тръмп, който назначи Пауъл, наруши тази традиция. Докато комерсиалната му война тревожеше пазарите, той непрекъснато ругаеше ръководителя на Фед и призоваваше за по-ниски лихви. Пауъл накара сътрудниците си да понижат лихвите три пъти през 2019 година, обръщайки множеството от нарастванията, които направи през 2018 година, откакто централните банкери заключиха, че инфлацията не е толкоз огромна опасност, колкото се притесняваха.

Байдън като цяло заобикаля да разисква политиката на Фед, връщайки се към традицията преди Тръмп. Както при множеството президенти, главното му въздействие върху Фед е посредством назначения. В допълнение към преназначаването на Пауъл, Байдън избра няколко от членовете на борда на Фед.

Прецеденти в годината на изборите

Не е извънредно Фед да трансформира лихвените проценти в години на избори.

Централната банка стартира да покачва лихвените проценти от исторически ниски равнища през 2004 година, когато президентът Джордж У. Буш искаше да бъде избран отново, и отприщи акция за стимулиране на изкупуването на облигации, до момента в който президентът Барак Обама се опитваше да бъде избран отново през 2012 година

През 2020 година Фед понижи лихвите и възобнови изкупуването на облигации, когато избухна Covid-19 пандемията.

Няколко някогашни чиновници на Фед горещо оспорват догатката, че политиката ще окаже въздействие върху това по кое време или какъв брой бързо централната банка ще понижи лихвените проценти тази година. „ Мога да ви кажа напряко - това не въздейства на полемиките. Комисията към този момент е на мнение, че залозите за реализиране на меко кацане и понижаване на инфлацията са високи “, разяснява Естер Джордж, президент на Федералния запас на Канзас Сити в интервала 2011 - 2023 година

Служителите на Фед ще бъдат изключително фокусирани върху метода, по който споделят, тъй като всички „ ясно осъзнават, че по време на изборна година хората четат дейностите на Фед през лещите на политиката “, прибавя Джордж.

Ако Федералният запас понижи лихвените проценти в разгара на стабилен стопански напредък, „ би трябвало доста ясно да изясни за какво това е вярното нещо, с цел да е несъмнено, че не е политическа преценка “, споделя Уилям Инглиш, някогашен старши икономист от Фед и професор в Училището по мениджмънт на Йейл.

Пауъл няма какво толкоз да направи, с цел да убеди американците, че Фед не е стимулиран от политиката. Той обаче в последна сметка поддържа тесни връзки със законодателите от двете страни на пътеката и приказва постоянно обществено, с цел да показва аполитичното ДНК на Фед. Това, счита Спиндел, може превантивно да разсее обвиняванията, че Фед се управлява от политиката при вземането на решения.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР