За повечето семейства предизвикателствата по време на пандемията доведоха до

...
За повечето семейства предизвикателствата по време на пандемията доведоха до
Коментари Харесай

Пандемията доведе до увеличаване на браковете и намаляване на разводите у нас

За множеството фамилии провокациите по време на пандемията доведоха до сближение и превъзмогване на компликациите в фамилния живот. Това сподели за Българска телеграфна агенция Михаела Джоргова, уредник за България на самодейността Международна седмица на брака. Тя се отбелязва за 11-и път у нас - в интервала 7-14 февруари.

Според психолога доцент Румен Бостанджиев всяка рецесия може да предизвика благоприятни условия за сближение. Там, където има проблеми и където е прекратена връзката, се стига до изостряне на напрежението и раздели в двойките, добави той. " Самата сериозна обстановка е тестване, на което другите двойки дават отговор по друг метод според от това какво е качеството на връзките сред сътрудниците ", сподели доцент Бостанджиев.

Спад в броя на подписани бракове и разводи в първата година на COVID-19

В първата година от пандемията има спад в броя на подписаните бракове, което е провокирано от ограничаващите коронавирус ограничения, само че също по този начин има и забележителен спад в разводите, сподели Михаела Джоргова. " Беше предизвикателство всеобщото стоене по домовете, доста от фамилните взаимоотношения се скапаха ", разяснява тя.

Доц. Бостанджиев уточни, че пандемията се е отразила на всички по друг метод. По думите му една огромна част от хората се стресират, изпадат в депресивни положения и се самозатварят, до момента в който други, които съумяват по-критично да възприемат информацията, съумяват да изработят по-конструктивни модели на държание.

Той изясни, че лечебна помощ нормално търсят хората, които са по-склонни да одобряват тестванията като опция за развиване. Други възприемат жертвена позиция, което прави по-трудна помощта.

Смисълът на срещата сред мъжа и дамата е да основат семейство и да продължат рода, означи доцент Бостанджиев. Появата на малко дете носи едно от най-сериозните тествания и тук се връщам на това, че намирането на градивен метод в такива сложни моменти, е въпрос на просветеност и подготвеност да поемем отговорност, прибавя той.

Увеличаване на броя бракове и понижаване на разводите във втората година от пандемията

През миналата 2021 година се е следи увеличение на броя на браковете, както и всеобщо понижаване на разводите в немалка част от градовете в цяла България, сподели Михаела Джоргова. Тя разяснява, че позитивна статистика се следи и в растежа на раждаемостта поради данните от 2019 година и 2020 година Увеличението на раждаемостта е симптом за по-голяма непосредственост в фамилиите, разяснява Джоргова.

Справка в уеб страницата на Националния статистически институт демонстрира, че броят на подписаните бракове през 2020 година е 22 172, а през 2019 година те са 29 198.

Пандемията от COVID-19 и ограничаващите ограничения не стопират хората, които имат предпочитание да сключат брак. Според данни, предоставени за Българска телеграфна агенция от Столичен дом за радостни обреди за датата 22.02. 2022 година са планувани 70 сватби. Оттам обобщават, че от началото на пандемията през 2020 година сватбите са намалели, само че през 2021 година те са били със 700 повече.

Международна седмица на брака

В самодейността се включват експерти в областта на фамилното здраве, представители на неправителствени организации и университети. Всички те вземат участие в седмицата на брака посредством разнообразни събития. В идната седмица ще се проведат 20 събития, част от тях ще се излъчват онлайн, поради противоепидемичните ограничения. Те са предопределени както за фамилии, по този начин и за несемейна публика. В тях вземат участие известни български и задгранични представители в областта на фамилните връзки. Подготвена е и галерия в музей, както и онлайн концерт.

Предвиждат се лекции, свързани с брака, фамилни празненства и редица събития, който могат да бъдат видени в тематичния уебсайт брак.бг

" Всяка година вършим състезания на друга тематика. Тази година тематиката е: Моето огромно семейство ", сподели Михаела Джоргова. В състезанието като спечелили ще бъдат излъчени не едно, а две фамилии - едното с най-вече деца, а другото с най-интригуваща история. Известни двойки ще споделят своя опит в брака. Инициативата има за цел да подкрепи хората, които са решили да подхващат тази стъпка или към този момент са сключили брак, да изградят сполучливи връзки.

Организаторът напомня, че от старта на самодейността през 2012 годината, когато България е на дъното по брой подписани бракове, до 2019 година, браковете у нас, по данни на Национален статистически институт, са се нараснали с 37 на 100.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР