За последните десет години, по данни на БНБ, в страната

...
За последните десет години, по данни на БНБ, в страната
Коментари Харесай

Чуждестранните инвестиции у нас са над 29 млрд. евро за 10 години

За последните 10 години, по данни на Българска народна банка, в страната ни са вложени над 29 милиарда евро, като стабилно порастват вложенията в браншове на стопанската система с висока добавена стойност. Това заяви заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев по време на Международната конференция „ IT Hub Connect 2018 “, която се провежда от Американската комерсиална камара в България и Индийско-българската бизнес камара. Той изнесе презентация на тематика „ България: дестинация за вложения. Бъдеще на вложенията и вложения на бъдещето “ в границите на един от панелите на форума.

„ За последните 10 година в страната ни бе основана една доста сериозна база, която ние би трябвало да надграждаме. На първо място измежду задграничните вложения за интервала се подрежда Холандия (с над 6 милиарда евро), следвана от Австрия (с близо 3 милиарда евро), Германия (с над 2 милиарда евро) и Гърция (с 1,9 милиарда евро). Това обаче, което би трябвало да ни концентрира вниманието е каква е структурата на тези вложения и в кои браншове на стопанската система ни се концентрират те “, изясни Манолев и разясни, че през последните години стабилно се усилва делът на вложенията в браншове на стопанската система с висока добавена стойност. През 2017 година вложенията в преработващата индустрия са с дял от 33% от общия размер на директните задгранични вложения, следвани от секторите „ Търговия и ремонт на коли и мотоциклети “ с дял от 32%, стана ясно от неговото изявление.

„ Тези процеси могат и би трябвало да се ръководят още по-ефективно посредством Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ) и това е посоката, в която работим “, сподели още той. Според изнесената статистика за 2017 година са издадени 31 документа по ЗНИ, като 15 от плановете се реализират във високотехнологични производства и услуги. От началото на 2018 година са издадени общо 10 документа, като 6 от тях са в такива браншове. „ Движим в вярна посока, само че имаме потребност от още старания, с цел да развием точно секторите с висока добавена стойност “, акцентира Александър Манолев.

Международната конференция IT Hub Connect 2018 се организира в интервал 26 - 27 март 2018 година в София Тех Парк, като бе публично открита от министъра на стопанската система Емил Караниколов. Събитието е под егидата на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. На форума се дискутират опциите за вложения и нововъведения в България и Европейски съюз, като се слага акцент на опцията за задълбочаване на съдействието в ИТ-сферата и различаване на нашата страна като врата за Индия към Общия цифров европейски пазар.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР