За последните 1 милион години нашата планета е влизала и

...
За последните 1 милион години нашата планета е влизала и
Коментари Харесай

Какви са ползите от ледниковите епохи?

За последните 1 милион години нашата планета е влизала и излизала от ледникови столетия на всеки 100 000 години. Ако би трябвало да дадем формулировка на ледникова ера, то това са зими, които траят цели хилядолетия. Какво значение имат ледниковите столетия за живота на Земята?

За това информация ни дават правените проучвания през последните няколко века. Известно е, че през тези интервали ледниковите шапки са се простирали до по-умерени географски ширини в продължение на доста епохи. Изследванията потвърждават, че тези интервали имат своето място в еволюцията на човешкия тип.

Ползите от ледниковите столетия в еволюцията на индивида

Учени от университета в Кеймбридж са основатели на версията за климатичната помпа. Точно климатичните промени, настъпили вследствие на ледниковите столетия, са разселили индивида по територията на цялата планета. Предполага се, че най-ранното „ изпомпване ” на Земята се е състояло преди 70 000 години и е било като стопляне. Тогава арабските пустини са били дом на доста растения.

 Животни от ледниковата ера

Поради тази причина огромна част от популацията на Африка напуща континента, с цел да се реалокира в по-благоприятни места за живот. Следващите заледявания пък намаляват морското ниво и основават самобитни мостове сред континентите.

По тях хората се преселват на други места. Австралия бива достигната преди към 60 000 до 40 000 години. А преди 15 000 години става допустимо прекосяването на Беринговия пролив и се основава връзката сред Северна Америка и Азия.

Съвременни теории за ледниковите столетия

Сега се счита, че циклите на Миланкович са главната причина за ледниковите интервали. Какво съставляват тези цикли? Според актуалната доктрина за ледниковите столетия, промените в земната орбита и дълготрайните климатични промени са обвързани тясно. Периодичните промени в наклона на земната ос и дистанцията от Слънцето разпределят получаваната от нас светлина, която въздейства на климата ни.

 Ледников интервал

В момента Земята се намира в интервал сред две ледникови столетия с дълготрайност няколко хилядолетия. Дори да не виждаме, циклите на Миланкович се случват. Възможно е при идната климатична „ помпа ” Земята да се промени толкоз фрапантно, че да ни се наложи да потърсим по-подходящ за нас свят.

Учените изследват другите планети за възможни заледявания. Един от въпросите е дали Марс не се намира сега в ледникова ера? Тераформирането му би било елементарно след разтопяване на леда на полюсите. Данните обаче сочат, че ледът не е на хиляди години, а на милиарди.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР