За поредна година растежът на българската икономика зависи от потреблението

...
За поредна година растежът на българската икономика зависи от потреблението
Коментари Харесай

България по вълните на бизнес цикъла

За поредна година растежът на българската стопанска система зависи от потреблението и вложенията.

[Shutterstock] Новата година стартира значително със същите интернационалните опасности плюс засилени терзания за стабилността в Близкия изток.Българската стопанска система продължава да се носи по течението на европейската, до момента в който прозорецът за промени постепенно се затваря.Тласък може да пристигна от участието в ERM II и банковия съюз, само че в средносрочен проект основни са продуктивността и добавената стойност. Част от тематиката Светът и България 2020
Първата година на Лагард в ЕЦБ ще бъде цялостна със събития

Тя се надява да помогне на банката да вдигне равнището на инфлацията и да заглуши строгия звук от северните страни

Как ще наподобява светът през 2050 година

Уроци от предходни опити, с цел да гледаме надалеч напред

Трескава политика, залитаща стопанска система

Започващата година ще бъде доминирана от президентските избори в Съединени американски щати и световното закъснение
Ако има нещо, по което стартът на 2020 година е друг от 2019 година за световната стопанска система, то е, че несигурността към този момент не е изненада, а нормалност. Никое от огромните геополитически главоболия не се позволи и те останаха да висят - Brexit, търговски войни... а към този момент и Иран. Те поотделно и дружно са в положение да катурнат другояче консенсусните макроикономически прогнози. А точно - вероятността от рецесия е минимална, само че ниските темпове на напредък на международната икономическа сцена са новата действителност за идващите години.

Ускорен напредък се чака в някои разрастващи се страни тази година, само че България няма да е измежду тях. Реалистичните настройки са за ритъм на нарастване на Брутният вътрешен продукт от 3%, движен от рекордно ниската безработица, растящите заплати и държавните разходи, където тласък идва от осъществяването на огромни инфраструктурни планове.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Същевременно доста от огромните проблеми в България през предишното десетилетие, наподобява, ще останат без отговор и при започване на новото. Демографските трендове ясно обрисуват бъдещата картина на пазара на труд - по-малко работещи и по-скъпи квалифицирани фрагменти. Провеждането на основни промени в редица браншове също, наподобява, остава на назад във времето като нереална концепция, заложена в държавни тактики за неустановен миг в бъдещето. Над вероятностите за структурни промени тегнат и идните парламентарни избори през 2021 година

А до момента в който България се носи по течението на икономическия цикъл, светът постепенно, само че уверено минава към нови цели - цифровизация, зелена и споделена стопанска система. Прозорецът на благоприятни условия преди обрата на икономическия цикъл постепенно се затваря и България рискува да остане в позицията на постоянно догонващ на европейската и интернационалната сцена.

Не тъкмо рецесия

Слабостите в интернационалната търговия и промишленото произвеждане не престават да теглят надолу световния напредък. Това не значи рецесия - МВФ даже чака международната стопанска система да се увеличи леко от 3% през 2019 година до 3.4% през 2020 година Но не е и мотив за празнуване. Ускорението движат разрастващите се страни, а богатите страни се забавят, което в по-дългосрочен проект надали ще е стабилно.

Нито една от огромните интернационалните и локални институции не чака България да е измежду тези, които регистрират ускоряване. Една от най-положителните прогнози е на Министерството на финансите, които залагат на закъснение от 3.4% през 2019 година до 3.3% тази година. МВФ чака 3.2%, а Европейска комисия и Световната банка - 3%. Границите са неуверени, само че даже и оптимистичните 3.5% няма да са задоволителни за ускорение на конвергенцията с останалите страни от Европейски Съюз, изяснява докторът на икономическите науки Джеймс Йоловски.

Двигателите на растежа

За поредна година растежът на българската стопанска система зависи от потреблението и вложенията. Домакинските бюджети са подкрепени от рекордно ниската безработица и растящите заплати. Лъчезар Богданов от Института за пазарна стопанска система пък обръща внимание на строителството, където съгласно него интензивността следва (виж карето с мнението му).

На помощ идва и общественият бранш с нарастването на заплатите на работещите в бюджетната сфера с 10% и пенсиите с 6.7%, както и разходните политики на държавното управление. За разлика от 2019 година, когато милиарди бяха ориентирани към външни снабдители за самолетите F-16, тази година те са обърнати към локалната стопанска система. " Редица капиталови планове навлизат във фаза на осъществяване, да вземем за пример газопроводите до Гърция и Сърбия, прави от автомагистралите " Хемус ", " Струма ", " Европа ", споделя Георги Ангелов от " Отворено общество ". " Заедно с това обичайно в последните три години на програмния интервал се ускорява " усвояването " на еврофондовете за финансови разноски ", добавя и Лъчезар Богданов.

Репутационна инжекция

Една от най-големите незнайни тази година е дали България най-накрая ще получи по този начин мечтаната зелена светлина за участие във валутнокурсовия механизъм ERM II и Европейския банков съюз. Отговорът се чака през април, съдейки по думите на финансовия министър Владислав Горанов. Едно " да " от ЕЦБ, страните в еврозоната и Дания би изпратило явен позитивен сигнал за вероятностите в България пред непознати вложители и рейтингови организации. Също по този начин това би означавало повече напън от Европа за промени.

Позитивите от това събитие обаче са по-скоро изконсумирани и калкулирани в упованията. Съответно вероятно " не " или ново закъснение би имало много по-силен отрицателен резултат. Засега то наподобява малко евентуално, като по последната спънка - заздравяването на капитала на ПИБ и Инвестбанк, очевидно се работи.

Външните опасности не са това, което бяха

Основните външни проблеми от предходната година са в центъра на вниманието и през настоящата - вероятните негативи за Европа и Англия от корав Brexit и комерсиалното напрежение по света. " Съединени американски щати и Китай вървят към най-малко някакво начално съгласие, само че това може да не е толкоз добра вест, в случай че сложи Европа във фокуса на американската комерсиална политика - мита върху европейските коли да вземем за пример биха имали тежък резултат за немската стопанска система, която така и така е на ръба на криза ", разяснява Георги Ангелов. Според Богданов рискът тук е по-скоро промяната на " разпоредбите на играта " в световната търговия в посока тежки ограничавания и разпад оттатък мислимото в последните 30 години.

Резултатите от годишната бизнес анкета на Българската стопанска камара (БСК) обаче демонстрират, че тези събития не са от значително значение за българския бизнес. След като референдумът за Brexit беше през 2016 година, той към този момент мъчно може да е потрес и всеки е имал задоволително опция да се приспособява. Това, което държи нащрек интервюираните 800 мениджъри, са европейските политики - 36% от участващите в запитването чакат утежняване на бизнес индикаторите поради вероятните нови регулации и рестрикции, асоциирани с " позеленяването " на Европейския парламент.

И въпреки всичко положението на промишлеността в Европа е от голяма важност за българските експортно насочени производства. " Безспорно стагнираща европейска промишленост ще свие търсенето за огромна част от българските машиностроителни предприятия ", разяснява Богданов. Той въпреки всичко отбелязва, че сходна обстановка може да се избегне - с вложения в нови мощности.

От тази позиция задържането на лихвите на рекордно ниски равнища и през тази година е добра вест за кредитирането в частния бранш. Политиките на огромните централни банки обаче към този момент срещат опозиция и повдигат въпроси по отношение на намаляващата им успеваемост и дълготрайните последствия. Йоловски да вземем за пример предизвестява за свиващата се рентабилност на пенсионните фондове, които влагат в по-консервативни принадлежности.

Дори и България на макрониво да наподобява в добра кондиция за възможен трус, тя има доста структурни проблеми - неефективни и неустойчиви обществени системи, надълбоко вкоренено чувство за неправда и корупция, а в следствие - най-ниските приходи и най-влошената демографска вероятност в Европа. Последните положителни години са и действително последният късмет да се слагат по-дългосрочни цели и да се създадат по-решителни крачки към тях. Влизането в ERM II и банковия съюз ще е мощен сигнал за непознати вложители
Георги Ангелов, " Отворено общество "

Без подозрение вероятно участие в ERM II и банковия съюз ще се отрази позитивно на българската стопанска система, въпреки че част от резултата към този момент е изконсумиран авансово. Самото осъществяване на предварителните условия, сложени от финансовите министри на еврозоната, както и завършилият обзор на активите на банките сами по себе си носят позитивен резултат.

Но въпреки всичко, влизането на България в ERM II ще включва и поемането на спомагателни задължения за структурни промени, ще обезпечи и благоприятни условия за достъп до финансови средства за финансиране на тези промени.

Това биха били мощни тласъци за структурни промени, надлежно биха се отразили позитивно на капацитета на стопанската система. Отделно влизането ще е доста мощен позитивен сигнал за непознатите вложители към страната, в това число ще докара и до още по-висок кредитен рейтинг. Реалното нарастване на строителната интензивност едвам стартира
Лъчезар Богданов, Институт за пазарна стопанска система

Очевидните краткосрочни фактори за икономическия напредък в България са вътрешното ползване и вложенията в инфраструктура. Според мен обаче има още два " мотора ", които се подценяват. Единият е кратковременен – поради внезапните промени в цените на парцелите в последните три години и относителното облекчаване в последните месеци се сътвори неверното чувство, че резултатът на жилищния взрив към този момент е " регистриран " в данните за икономическия напредък. Всъщност действителното нарастване на строителната интензивност едвам стартира и евентуално през 2020 и 2021 година ще забележим сериозен принос на строителството към добавената стойност.

Вторият е по-голям – обратно на мрачните упования, новите вложения в експортно насочени производства може да се засилват. България може да се възползва от дълготрайното си преимущество да е част от общия европейски пазар с към момента по-ниски разноски за бизнес. Ако това се случи, ще бъде в браншове с висока продуктивност на труда точно поради ниската безработица и възходящите хонорари. Това ще бъде оня развой на промяна на структурата на българската стопанска система към повече потребление на познание, технологии и капитал, за която в последните години все по-активно приказваме.Неизпълнението на финансовите разноски в бюджета е стопански риск
Джеймс Йоловски, лекар на икономическите науки

У нас са налице известни опасности пред обществените финанси в резултат на систематичното несъблюдение на финансовите разноски на фона на повишение и преизпълнение на настоящите разноски. Тази наклонност доста понижава опцията на държавното управление да " маневрира " при настъпване на неподходящо развиване в стопанската система.

Наблюдава се оптимизъм на държавното управление по отношение на присъединението на България към ERM II до края на април. По този въпрос обаче липсва информация и индикации. Оценката от стрес тестванията и прегледът на качеството на активите, извършени от ЕЦБ, бяха оповестени като позитивни. В същото време резултатите явно се оказаха непредвидена спънка пред присъединението на България към ERM II. Усилията на една от двете проблематични банки да усили своя капитал, само че при емисионна стойност на акциите на цена, доста над пазарната, провокират известни подозрения. Във всеки случай закъснение след края на април ще даде отрицателен сигнал за стопанската система, който ще изгуби част от доверието, извоювано от повишението на кредитния рейтинг на България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР