За пореден път България не успява да оползотвори всички поръчани

...
За пореден път България не успява да оползотвори всички поръчани
Коментари Харесай

България е бракувала 1.3 млн. ковид ваксини

За следващ път България не съумява да оползотвори всички поръчани ваксини против ковид. Наскоро са били бракувани още 1.3 милиона ваксини, съобщи министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев пред  

" Бяха бракувани доста ваксини - над 1 300 000 опаковки бяха бракувани ", съобщи той и напомни, че поради огромното количество ваксини у нас, които надвишават действително прилаганите дози, към този момент се дава опция да се отваря флакон с ваксини и при по-малко искащи да се имунизират.

Преди дни министърът изпрати напътствие до районните здравни инспекции, лекарския съюз и персоналните лекари да не връщат искащите да се имунизират против коронавирус лица, без значение от невъзможността от цялостно асимилиране на многодозов флакон. " Предвид огромните количества от ваксини Comirnaty, които при приключване на периода на валидност ще бъдат унищожени, многодозов флакон е възможно да се употребява и при съществуване на единични лица, искащи да се имунизират ", разпореди той. За имунизацията Spikevax пък съобщи, че подобен метод е позволен през сегашния месец, а за идващите месеци до декември е належащо вярно обмисляне на потреблението - на до 50% от дозите в един флакон. 

 

През март 2022 година от отговор на предходния здравен министър проф. Асена Сербезова на депутатски въпрос стана ясно, че през 2021 година сме бракували 230 хиляди дози ваксини против коронавирус заради изминал период на валидност или други аргументи. През м.г. дарихме и над 800 хиляди ваксини на Босна и Херцеговина, Бангладеш, Бутан и Северна Македония. През май месец т.г. бяха огласени данни, че от 13 млн. пристигнали у нас ваксини сме употребявали едвам към 1/3.

 

Карантината се понижава

" Трябва да има друг интервал на карантина за имунизирани и неимунизирани с дребна разлика ", разяснява още министър Меджидиев. " Говорим изрично за съкращаване на интервала на карантина и за имунизирани, и за неимунизирани. Повечето хора след петия, шестия ден към този момент не популяризират болестта. По този начин ще разтоварим популацията от тази ограничаваща мярка, ще помогнем на бизнес, на всички ", съобщи той. Очаква се през днешния ден да бъде взето решение с какъв брой тъкмо дни да се понижи карантината, която сега за заболели е 10 дни, а за контактни - 7 дни.

Лекарите, които сега имунизират, ще получат парите си със задна дата - от юли месец ", увери служебният здравен министър. Относно коронавирус тестванията той удостовери, че се надява от идния понеделник да могат да се издават такива електронни посоки за гратис тестване. Тази седмица се създава работната група за остойностяването на лекарския и сестринския труд, стана ясно от думите на Меджидиев.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР