За получаването на цвета на виното има стара градска легенда.

...
За получаването на цвета на виното има стара градска легенда.
Коментари Харесай

Как се получава цветът на виното?

За приемането на цвета на виното има остаряла градска легенда. Някои настояват, че цветът на аленото вино произлиза от черното грозде, цветът на бялото вино - от бялото грозде, а цветът на розовото вино – от смесването на бялото и черното грозде. Но това въобще не е по този начин. И бялото, и аленото вино не получават цвета си от гроздето. Е по какъв начин тогава става това, че тези виновност са оцветени?

Както е известно на всички, има три типа виновност: бяло, алено и розово. Определянето на съответен цвят вино е много комплициран развой. Цветът на виното няма нищо общо с типа и сорта грозде. Той зависи напълно от процеса на ферментация на вино. Цветът е обвързван с отделянето на дръжките и люспите на гроздето.

При производството на бяло вино е значимо изстискването на гроздето и незабавно по-късно се извличат дръжките и кората на гроздето, тъй като те имат резултат върху цвета. След разграничаването на дръжките от кората се получава бял цвят вино.

 Червено вино

При производството на алено вино не се извличат и отстраняват дръжките и кората. Процесът на ферментация включва и гроздовите обвивки, откъдето се дефинира, че виното е алено.

Произвеждането на розово вино е съвсем като аленото. Разликата е, че люспите и дръжките престояват по-малко време дружно, след което се махат. Затова фенолите, дъбилните субстанции и плътността на цвета са по-леки от тези на аленото вино.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР