„За пет години действащият президент Румен Радев показа с много

...
„За пет години действащият президент Румен Радев показа с много
Коментари Харесай

Ген. Събев: Преизбирането на Румен Радев ще бъде вредно за страната ни

„ За пет години настоящият президент Румен Радев сподели с доста дейности, че ще бъде нездравословно за страната ни преизбирането му за втори мандат. Преди всичко той влезе в Президентството с един боен нрав, който не съумя за пет години да преодолее. И той се показва в това, че всеки конкурент той възприема за зложелател, който би трябвало да бъде надвит и погубен. Не е инцидентно, че част от най-близките му сътрудници са запасни военни. Накрая стана и извършител на Конституцията и обособени закони - като Закона за консултативния съвет по национална сигурност. “ Това споделя пред " Фактор " ген. Съби Събев, първият народен боен представител на България в основната квартира на НАТО в Брюксел и претендент за вицепрезидент през 2016 година.
свързани новини80824на 12.10.2020
По неговите думи за пет години настоящият президент показва неналичието на метод за подсилване на единството на нацията, което е негово главно конституционно обвързване. Вместо това той е трансформирал персоналната омраза с обособени български политици в държавна политика, което е неприемливо за човек на подобен висок пост.

„ По време на своя мандат Радев сътвори дисбаланс сред трите управляващи у нас – законодателна, изпълнителна и правосъдна, с намесата си в тяхната активност и настоятелни претенции за лични промени в тях. Освен това за пет години не можа да овладее изкуството на разговора, не се построи като посредник на политическото опълчване и доближаване позициите на партиите в Народното събрание по основни проблеми, а в противен случай – с дейностите си той го задълбочи. Нещо повече - съумя да реализира и преструктуриране на политическото пространство посредством партиите на митинга, вдигнатия пестник и апела „ Мутри, вън “ - активност, която е в несъгласие Конституция. Дори сътвори пропрезидентска партия и в случай че успее да завоюва втори мандат, явно ще концентрира в себе си огромна власт и опция да промени формата на държавно ръководство, което ще е деструктивно за нашата народна власт “, акцентира генералът.
свързани новини52522на 30.06.2019
„ За пет години всеки един президент би трябвало да създаде и огласи стратегическа визия за развиването на страната за идващите 15-20 години, както се случва в доста други страни в света. Но такава визия не сме видели до момента. По отношение на геополитическата ориентировка Радев счита, че България надали не би трябвало да организира доста по-самостоятелна политика. Неговите апели за рухването на глобите против Русия и особена позиция за статута на окупирания Крим, са в цялостен контраст на позициите, които показваха Европейския съюз и НАТО, което е неприемливо за един президент на страна членка на Европейски Съюз и съдружник в Алианса. Ако има нещо положително в неговата външнополитическа активност това е поддръжката на самодейността „ Три морета “, акцентира ген. Събев.

Той изрази и отчаяние от позицията на Румен Радев във връзка с пандемията и здравната рецесия в страната.

„ За страдание през последните две години от мандата на сегашния президент станахме очевидци на саботиране на ограниченията във връзка с здравната рецесия. Седем месечното ръководство на Радев през служебните му кабинети задълбочи още повече тази рецесия. Нещо повече - задълбочи и политическата, и ценовата, и енергийната рецесия в страната “, акцентира генералът.

„ По време на предизборната акция още веднъж главните послания на Румен Радев бяха с клишета и лозунги, което не демонстрира едно стратегическо мислене, каквото би трябвало да има един държавен глава. Пролича очевидно славолюбие, излизане отвън рамките на конституционните му пълномощия и отговорности. Той подкопа конституционализма и това пролича още в първото му послание към Народното събрание, и когато по-късно, по време на митингите, съобщи сподели, че същинският парламент е отвън постройката на Народното събрание. Недостатъците на настоящия президент в неговия първи мандат са доста съществени негативи, които няма гаранции че няма да продължат при втори негов мандат. Затова мисля, че не е потребно за страната ни и за българската народна власт Румен Радев да получи втори президентски мандат “, е безапелационната позиция на ген. Събев.

Според него, спрямо настоящия президент, кандидатурата на проф. Анастас Герджиков е доста по-добра и то по напълно явни аргументи.

„ За разлика от Румен Радев проф. Анастас Герджиков показва една забележителна диалогичност и визия за развиването на страната. И допускам, че в дебата сред двамата претенденти през днешния ден ще се откроят доста ясно визиите им за развиването на България. Със сигурност проф. Герджиков, като президент, ще търси всевъзможни благоприятни условия за

едно съзидателно медиаторство в разговора сред политическите партии

Ще се опита непременно да намира решение на наболелите проблеми в страната и преодоляването на рецесиите, от които сега сме обхванати. Защото той не един път е показал разбирането, че президентът би трябвало да бъде над партиите, да не се занимава с партийно инженерство, което показва в последно време настоящият президент, а да се грижи за укрепването на конституционния ред, спазването на Конституцията, а не нарушаването й от настоящия президент, което е казус откогато България има президентска институция “, аргументира се генералът.

Той споделя и вижданията на проф. Герджиков, че би трябвало да има памет и да бъдат почитани всички, които са дали живота си или са потърпевши за България. Защото не може като президент да почиташ единствено тези, които са починали в партизанското придвижване, а да не зачиташ паметта на жертвите на комунизма – горяните и всички, които са минали през лагери и затвори, и чиито човешки ориси са били разрушени.

„ Освен това проф. Герджиков има доста ясни позиции и настройки каква би трябвало да бъде ролята на президента – да отстоява направения стратегически избор на страната.

Защото мястото на България е в Европа, а нейната национална сигурност зависи на 100% от НАТО. Мисля също, че като държавен глава ще направи това, което за пет години в този момент настоящият президент не направи – да увеличи отбранителни качества, които би трябвало да притежаваме като страна, членка на НАТО. Независимо, че това е главен ангажимент на изпълнителната власт, като висш главнокомандващ на въоръжените сили във военно време той има роля и в това отношение, като упорито желае от държавното управление да извършва националните ни задължения към съюзната защита “ уточни още причини в поддръжка на проф. Герджиков ген. Събев.

„ Вярвам, че проф. Герджиков ще получи необятна поддръжка, тъй като българските гласоподаватели ясно видяха през последните години опциите на настоящия президент, който доста постоянно не се държеше като държавен глава, чието основно обвързване е да работи за единството на нацията. Освен това просветителното ниво, научните достижения и интернационална популярност на проф. Герджиков ще срещнат доста добър банкет в страните от западния свят, Съединени американски щати и другите страни в света. Надявам се, че в случай че бъде определен на този висок пост, той доста бързо ще влезе в ролята си на президент, в съпоставяне със в този момент настоящия държавен глава “, сподели още ген. Съби Събев.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР