За периода януари-септември в страната са регистрирани 2 случая на

...
За периода януари-септември в страната са регистрирани 2 случая на
Коментари Харесай

2 случая на Западнонилска треска са засечени в България

За интервала януари-септември в страната са регистрирани 2 случая на Западнонилска тресчица. Това оповестява здравният министър Кирил Ананиев, съобщи кореспондент на БГНЕС. За съпоставяне през предходната година е регистриран 1 случай.

По данни на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите в Стокхолм за интервала януари-септември 2018 година в страните от Европейския съюз са докладвани 798 случая на Западнонилска тресчица при хора. По страни: Италия - 327, Гърция - 168, Румъния - 117, Унгария – 134, Франция – 16, Австрия - 10, Хърватия - 25 и Словения - 1. Заболели са регистрирани и в други страни отвън Европейски Съюз: Сърбия – 262, Израел – 49 и Косово – 3. За интервала са обявени общо 71 смъртни случая.

Западнонилската тресчица нормално протича леко до умерено тежко, с грипоподобни признаци - температура, главоболие, изнемощялост, допустима е и появяването на обрив. При огромна част от инфектираните инфекцията може да протече безсимптомно. По-тежки неврологични форми на заболяването като енцефалит, менингоенцефалит или менингит са редки, най-вече при хора в преклонна възраст.

С цел предварителна защита предаването по кръвен път навреме е засилен контролът при подбора на донори на кръв и кръвни артикули, органи, тъкани и кафези, като при съществуване на нови рекомендации от време на време се актуализира проектът за деяние при поява на Западнонилска тресчица в България на Националния център по трансфузионна хематология, заяви още здравният министър в отговор на депутатско запитване. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР