За периода 2007-2016 г. обемът на сивата икономика в България

...
За периода 2007-2016 г. обемът на сивата икономика в България
Коментари Харесай

БСК: През последното десетилетие са укрити 22,6 млрд лева

За интервала 2007-2016 година размерът на сивата стопанска система в България внезапно е повишен, като най-съществено този растеж се следи в годините 2010-2011 година Укритите средства са повече от 22.6 милиарда лева Това съобщи през днешния ден на брифинг изпълнителният ръководител на БСК Божидар Данев по тематиката „ Динамика на сивата стопанска система 2007-2016 година ".

Тук приказваме за точни, публични калкулации, които дават доста забавна картина на цялото ни развиване и се фокусираме върху промените в сивата стопанска система, а не върху цялата сива стопанска система, т.е. промените в последните няколко години, от приемането на страната ни в Европейски Съюз до предходната година, добави той.

Процентно данъчните доходи от налози, акцизи и други би трябвало те да следват БВП- такова припокриване има в Германия, Австрия и други страни. За интервала 2007-2016 година Брутният вътрешен продукт на България нараства доста – от 63 464 млн.лв. на 92 635 млн.лв., което значи, че българската стопанска система не е наранена доста от икономическата рецесия, спрямо други европейски страни. Но са нанесени вътрешни стопански рани с дълбочинен темперамент. Държавата трансферира негативите от рецесията върху бизнеса и популацията, и- преди всичко- върху дребния и междинен бизнес, считат от БСК.

Негативно влияние на рецесията има най-много в срутва на доверието към управническия хайлайф, оттам- срив на вложенията. В данъчните доходи за интервала се следят промени, които следват динамичността на Брутният вътрешен продукт в контраст на икономическата логичност. Делът им стремглаво пада в интервала 2008-2010 година като изменението е с 5.1 процентни пункта. До 2016 година те последователно се възвръщат, само че към момента са малко спрямо индикаторите от 2007 година, разясни Божидар Данев.

Какво значат тези данни- може да се допусна, че или бизнесът не заплаща, или администрацията не събира приходите. Би трябвало данъчните доходи да нарастват доста, заради смяната на акцизите или осигурителните вноски. При структурата на данъчните доходи прави усещане, че те са главно от Данък добавена стойност и от налог печалба- сигурен белег за съществуването на сива стопанска система. Виждаме, че те мощно понижават от графиката на смяната. Може, несъмнено, да приказваме по какъв метод се крие Данък добавена стойност и налог облага, т.е. от ден на ден сив бранш. Данък облаги се крие като се завишават цената на активите, с повече амортизационни отчисления, както и трансферирането на цени- когато една компания търгува единствено с един търговец и разликата в цените отива във външна компания, т.е. облагата се изнася навън- примерно, с услуги на доста високи цени. Ще забележите, че топ 50-те компании у нас съвсем нямат облаги, означи Данев.

При акцизите съвсем няма смяна, установи той. Акцизите са в пъти увеличени при някои артикули и ресурси- ток, газ, цигари, алкохол и други, а приходната част не мърда, уточни Данев. Имаме внезапно нарастване на размерите на горивата и увеличената ставка би трябвало да донесе огромни доходи, само че тях ги няма. Това не е контрабанда, а вътрешни разплащания- крият се тези доходи, установи той. А като не се събира акциза, няма и Данък добавена стойност, добави Данев. Имаме и растеж на работната заплата. При 46% растеж на Брутният вътрешен продукт имаме 121% покачване на работната заплата.Базовите стопански параметри също би трябвало да покачат приходите в бюджета.Като не можем, обаче, да си събираме приходите, отиваме да подвигаме някои данъчни ставки, сподели Данев.

Изводите на БСК са направени въз основа на данни от Национален статистически институт, Евростат и други Анализът на сивата стопанска система най-общо сочи, че изчисленото повишаване на сивата стопанска система е мощно занижено. То в действителност е доста по-голямо, защото за този интервал има най-големи промени на икономическите параметри, които би трябвало значително да въздействат на повишаването на данъчните доходи, в това число ставки на акцизи, междинна и минимална работна заплата, осигурителната ставка и други Предлагаме ускорение на въвеждането на директивите на Европейски Съюз за по-бързото възобновяване на Данък добавена стойност, въвеждане на финансови правила за здравно обслужване на неосигурените, инспекция на осигурителните заплащания в държавните и общинските структури, обезпечаване на опция за осъществяване на разплащания посредством ПОС-терминали от всички първостепенни и второстепенни разпоредители с бюджетни средства, съобщи изпълнителният ръководител на БСК. Както и опростяване на данъчната система и методите за пресмятане и установяване на облагаемия приход, анулация на механизма на минималния размер на осигурителния приход, да се укрепи аналитичното звено в Национална агенция за приходите за идентификация на укрити обороти, приходи, осигурителни заплащания и други нарушавания. Не на последно място би трябвало да се обвърже системата за стимулиране на чиновниците на Национална агенция за приходите с резултатите от завършеното правосъдно произвеждане. Национална агенция за приходите купи доста безценен програмен продукт за разкриване на измами, само че не е ясно какъв е резултатът от него, означи Божидар Данев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР