За първите 24 часа са продадени над 50 хил. билета

...
За първите 24 часа са продадени над 50 хил. билета
Коментари Харесай

Най-големият музикален концерт в България

За първите 24 часа са продадени над 50 хиляди билета за концерта на Ед Шийрън в София, по данни на промотърите Fest Team. Благодарение на 360-градусовата сцена потенциалът на националния стадион доближава над 60 хиляди души. Подобен огромен концерт може да сложи България измежду страните в турнетата на най-популярните реализатори.
През последната година има взрив на музикалните турнета. Някои от най-големите международни реализатори като Тейлър Суифт, Бийонсе, Пинк, The Weeknd и Мадона обиколиха Европа, с цел да показват новите си албуми и да радват почитателите си. Пътят на никого от тях обаче не мина през България и тази година страната ни още веднъж не посрещна някой от най-големите модерни реализатори.

Това обаче ще се промени в края на август 2024 година, когато за първи път в София ще пристигна английската поп звезда Ед Шийрън. Очаква се това да бъде най-големият концерт, проведен в миналото в страната ни, като по данни на промотърите от Fest Team единствено за първите 24 часа са продадени над 50 хиляди билета за националния стадион " Васил Левски ". Включването на България, като част от турнето на Ед Шийрън + - = ÷ x Mathematics и огромният интерес, който концертът провокира, вдъхна оптимизъм, че страната ни може още веднъж да се върне на картата на огромните музикални събития.
Концерт за милиони
От промотърската компания Fest Team ( " Фест тийм " ) стартират работа по организацията на концерта на Ед Шийрън още през февруари. След като интернационалните им сътрудници от AЕG ги осведомят, че турнето на изпълнителя може да мине през България, те стартират да ревизират вероятни дати, местоположения за концерта и елементи по логистиката на продукцията. " След като логистичният управител удостовери, че организацията е допустима, започнахме да приказваме за бюджет. Той включва хонорар на актьора, цена на продукцията, застраховки, кетъринг и други Според целия бюджет се дефинират и цените на билетите, тъй като през продажбата им би трябвало да могат да се покрият всички разноски ", изяснява пред " Капитал " Стефан Еленков, изпълнителен шеф на Fest Team.
Реклама
По думите на Еленков при концерти с подобен мащаб спонсорите рядко играят роля за запълването на бюджета. " Ако сходно събитие не може да се устоя от генерираните продажби на билети, то няма късмет да се случи в България. Със спонсори може да се приказва след това единствено в случай че уредниците или актьорът имат предпочитание за това. За страдание упованията на артистите за спонсорства на подобен вид събития не са по силите на съвсем никоя българска компания. Може би ще има дребни спонсорства, само че огромен спонсор не виждам по какъв начин би могъл да се включи ", споделя още той.

Бюджетите за музикални събития варират съгласно местоположението и потенциала. По думите на Еленков стадионно шоу може да коства сред пет и седем милиона евро, продукция в " Арена София " от 500 хиляди евро до 1.5 млн. евро, a фестивали като бургаския Spice Music Festival или пловдивския Hills of Rock - от 600 хиляди евро до 2.5 млн. eвро.
" Няма да позволим билет, платен за 140 лева, да бъде препродаден за 300 евро. От това губи ибългарската аудитория, губим и ние като промотъри ", споделя Стефан Еленков, изпълнителен шеф на Fest Team Фотограф: Васил Германов
Цената за организацията на един концерт зависи и от това какъв брой музика е продал изпълнителят в съответната страна. Колкото по-малко доходи генерира от продажбата на албуми, толкоз по-висок би бил бюджетът за негов концерт, с цел да се компенсират загубите. " Страната ни дълго време беше неприятен потребител на музикален артикул и пиратството беше изцяло позволено. Когато не продава музика, актьорът не знае дали има почитател база, а той не желае да пее на празен стадион или пред половин зала. Затова или не идва, или идва за два пъти повече пари ", безапелационен е изпълнителният шеф на Fest Team.
На опашка за билети
Заради 360-градусовата сцена за концерта на Ед Шийрън, потенциалът на националния стадион " Васил Левски " надвишава общо 60 хиляди души. Рекламната акция за разпространение на събитието в София е ориентирана още към пазарите в Северна Македония, Гърция и Турция, които не са част от турнето на изпълнителя. " Съвсем съзнателно блокирахме достъпа до системата за билети на няколко страни, от които най-често идват офанзивите от ботове ", споделя Еленков.
Реклама
За продажбата на билети от Fest Team залагат на системата на Ticketstation. В продължение на четири месеца българският промотър работи за възстановяване на процеса по покупка за да се минимизират офанзивите и препродаването на билети. Сред нововъведенията са виртуална стая за изчакване, която понижава натоварването на уеб страницата, въвеждане на имена на притежателите на билети и ограничение на покупката до най-много шест билета.

Още в първия ден на продажба от Fest Team пускат 95% от цялото количество билети, като цената им варира сред 140 и 300 лева Големият интерес към концерта обаче докара до виртуални опашки от над 180 хиляди души и редица недоволства от почитатели, които след часове очакване не са съумели да си закупят билети и са се оказвали още веднъж най-сетне на опашката. " Опашката броеше всички, пробвали да стигнат до уеб страницата от момента на стартиране на билетите до съответния час, т.е. 100 хиляди души от 9 до 12 ч. са влезнали в уеб страницата. Реалното натоварване беше към 60-80 хиляди индивида ", прецизира Еленков от Fest Team.

Няколко часа след първичната еуфория достъпът до системата към този момент беше без опашка, а три седмици по-късно към момента имаше билети в продажба, само че само за терена на стадиона. По думите на Еленков за първите 24 часа са продадени над 50 хиляди билета, като за съпоставяне, за концерта на Мадона през 2009 година за същото време са били продадени 19 хиляди " Това, в композиция с потенциала, продукцията, логистиката и количеството хора, които ще вземат участие, прави концертът на Ед Шийрън най-големият, проведен до момента в Българи. " По данни на промотъра 98% от всички закупени билети за концерта са от България.

Благодарение на подсигурената система от Fest Team показват, че София е една от дребното местоположения, за които няма препродажба на билети в най-голямата платформа Viagogo. " Няма да позволим билет, платен за 140 лева, да бъде препродаден за 300 евро. От това губи и българската аудитория, губим и ние като промотъри ", споделя още Еленков.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР