За първи път сомнамбулизмът е използван като защита през 1846

...
За първи път сомнамбулизмът е използван като защита през 1846
Коментари Харесай

Случаите, в които сомнамбулизмът спаси убийците от смъртна присъда

За първи път сомнамбулизмът е употребен като отбрана през 1846 година, като още тогава обществото е разграничено две – би трябвало ли сънят да служи като опрощение за убийци.

Има няколко потвърдени случая, в който причинителят на закононарушението не е бил безсънен и твърди, че не е осъзнавал какво прави. Адвокатите му защитавали позицията, че това е задоволителна причина, с цел да не бъде измамен под отговорност.

Но до момента в който юристите се опитвали да убедят правосъдното правораздаване, оказало се, че хорското правораздаване е много по-сурово и не толкоз елементарно за увещание.

Вижте кои са трите най-известни случая на сомнамбулите убийци и преценете дали са заслужавали оправдателна присъда.

Съдебният развой против Албърт Тирел

 Албърт Тирел

През 1846 година проститутката Мария Бикфорд е била открита с прерязано гърло. Понеже постоянно приела мъже в дома си, първоначално полицията е считала, че мъчно ще открит килъра, само че очевидци на бързо разсейват подозренията, като разкриват, че най-често я посещавал мъж на име Албърт Тирел. Той бил женен, има дете, а когато управляващите отишли в дома му да го разпитат, оказало се, че е отпътувал в незнайна посока.

Скоро откакто го откриват, той се изправя пред съда с юриста Руфъс Чот, прочут по това време с ексцентричните способи за отбрана на клиентите си. Чот съумява да потвърди, че Тирел страда от продължителен сомнамбулизъм и даже да е нападнал проститутката, направил го е неумишлено. Опирайки се на тезата, че убийството не е осъществено невъзмутимо, Албърт Тирел получава оправдателна присъда.

Процесът против Кенет Джеймс Паркс

 Кенет Джеймс Паркс

Късно вечерта на 24 май 1987 година Кенет Джеймс Паркс идва в полицейското ръководство с думите: Мисля, че съм умъртвил хора...ръцете ми. Оказва се, че щастливо жененият и татко на 5-месечна дъщеричка американец е пропътувал 20 километра от вкъщи си до дома на тъста и тъщата си, с цел да ги нападне и убие с нож.

В хода на следствието се схваща, че мъжът е имал съществени проблеми с парите. Бил е привързан към хазарта и с цел да върне задълженията си е почнал да краде от общите фамилни спестявания. В деня на убийството той осъзнал казуса си, посетил среща на анонимните комарджии и се решил да признае казуса на фамилията си. И макар че това можело да се одобри като задоволителен претекст, с цел да го изпрати в пандиза, експерти по съня съумяват да потвърждават, че той страда от рядка форма на сомнамбулизъм и не е направил убийството съзнателно. Оправдан е с краткотрайна безотговорност и освободен.

Процесът против Браян Томас

През 2010 година Браян Томас и брачната половинка му Кристин отпътуват на къмпинг, с цел да отпразнуват 40-годишнината от сватбата си. Вечерта Браян сънува, че чужд мъж със сини дънки е влезнал при тях и се опитвал да убие брачната половинка му. Той незабавно се изправил и стиснал за шията непознатия. Започнал да го души, а когато се събудил, се оказало, че е удушил личната си брачна половинка.

Веднага се обажда на Бърза помощ и признава, че той е килърът. Когато полицията идва на место, той плачел и треперил. Браян споделил, че е страдал от сомнамбулизъм и преди, само че в никакъв случай не е се случвало нещо съдбовно. Екип от психолози съумява да откри, че при мощен стрес и боязън, той започвал да се държи несъответстващо, с цел да се тъй като, а вечерта, преди да убие брачната половинка си, група мъже се състезавали с коли до тях и вдигали доста звук. По тази причина обвиняванията против него са свалени и той е освободен.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР