За първи път от десетилетия бе поставено началото на мисия

...
За първи път от десетилетия бе поставено началото на мисия
Коментари Харесай

Китай стартира първа мисия до Луната от десетилетия

За първи път от десетилетия бе сложено началото на задача до Луната – Китай сполучливо изстреля сондата „ Чан‘ъ-5 “, чиято цел е да доближи до единствения ни натурален сателит и да загребе към 2 кг проби от пръст и скали, които учените на Земята да изследват.

Ракетата бе изстреляна към 4:30 ч. локално време от космодрум в провинция Хайнан. Когато стигне до орбитата на Луната, сондата ще стартира подготовка за кацане с чифт колелца, а в случай че всичко мине по проект, Китай ще стане третата страна в света, която е взела проби от спътника след Съединени американски щати и Съветския съюз през 70-те години на предишния век.

В интервала 1969-1972 година американските астронавти са пренесли 382 кг скали в границите на програмата „ Аполо “, а от Съюз на съветските социалистически републики са се сдобили с към 170 грама от тях, написа CNN.

Мисията на Китай е ориентирана към непосещавана досега част на Луната, позната като „ Океан от стихии “. Очаква се кацането да се състои при започване на декември. Общата дълготрайност на задачата е към 20 дни.

През юли тази година азиатската страна даде старт и на първата си задача до Марс, а в случай че тя е сполучлива, Пекин се готви да изпрати и хора до повърхността на Червената планета.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР