За първи път гръбначният мозък е заобиколен по два пътя45-годишен

...
За първи път гръбначният мозък е заобиколен по два пътя45-годишен
Коментари Харесай

Мозъчни импланти и AI помогнаха на парализиран човек

За първи път гръбначният мозък е заобиколен по два пътя

45-годишен мъж с парализирани ръце и крайници съумя да възвърне отчасти чувствителността на ръката си и удвои силата на захвата си посредством мозъчни импланти и изкуствен интелект
(снимка: Northwell Health’s Feinstein Institutes for Medical Research)

Изследователи от института Файнщайн на американската здравна мрежа Northwell Health направиха първия неестествен двоен байпас на наранена нервна система на пациент. Имплантите, вградени в човешкия мозък, възвърнаха подвижността и чувствителността на ръката, н е без помощта на изкуствения разсъдък.

В подготовката за интервенцията хирурзите използваха функционална магнито-резонансна томография (фМРТ), с цел да проведат голям брой оценки на мозъчните области на пациента и да дефинират с оптималната акуратност слагането на импланти – чипове, които разпознават мозъчната интензивност в избрани области.
още по темата
Но даже и по-късно, по време на 15-часовата отворена мозъчна интервенция, откривателите се съветваха с пациента, с цел да изяснят местоположението на датчиците, отбелязва NewAtlas в обява за здравната иновация.

Два от имплантите разчитат „ мислите ” на пациента по отношение на желанието му да движи ръката, до момента в който другите три получават сигнали от датчици на ръката и китката. Всъщност лекарите стартираха два байпасни пътя за невросигнали, бариерата пред които беше увреждане на гръбначния дирек.

Единият байпас принуждава ръката да се движи през система от горни електроди (на гръбначния дирек и предмишницата), а другият връща сигнали от датчици за тактилно чувство към мозъка. След това мозъкът се оправя самичък – свързва едното и другото и построява нови невронни вериги по подобен метод, че човек да възприема придвижването на ръката и тактилната противоположна връзка в един пакет.

Чипове-импланти разпознават мозъчната интензивност в избрани области
(снимка: Northwell Health’s Feinstein Institutes for Medical Research)

Според хирурзите, това е първият случай в историята, когато гръбначният мозък е заобиколен по два пътя. Преди това бяха извършени пробни интервенции, когато байпасът, заобикаляйки засегнатия гръбначен мозък, предаваше желанието за придвижване, декодирано от компютърен логаритъм, към мускулите на крайниците. Но до момента никой не е провел противоположна връзка, тъй че тактилните чувства да се върнат в мозъка, заобикаляйки повредените нервни тъкани.

Междувременно противоположната връзка може да помогне за възобновяване на мозъчните функционалности, виновни за придвижването и чувствителността на крайниците. Просто казано, с образование мозъкът може да се научи да работи без компютърни логаритми и казусът с пациента на Northwell Health удостовери това. След двойна стимулация 45-годишният мъж с парализирани ръце и крайници съумя да възвърне отчасти чувствителността на ръката си и удвои силата на захвата си.

Милиони пациенти с такива увреждания могат да се надяват да възвърнат подвижността и чувството на крайниците си, с помощта на напредъка на технологиите на имплантите и изкуствения разсъдък.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР