За първи път бургазлии ще отбележат празника на града -

...
За първи път бургазлии ще отбележат празника на града -
Коментари Харесай

Бургазлии ще празнуват Никулден онлайн

За първи път бургазлии ще отбележат празника на града - Никулден не по обичайния метод по улиците и на площада, а онлайн. Община Бургас благодари на всички, които се включиха в анкетата и дадоха оферти, част от които ще бъдат осъществени.

Независимо от желанието на доста бургазлии да честват със съгражданите си празника, комплицираната епидемиологични конюнктура не разрешава да се провеждат обичаните за всички събития.

По предписание на кмета на Бургас Димитър Николов, спестените средства от Никулден, Коледа и Нова година ще бъдат преразпределени за закупуването на профилирана инсталация за лекуване на К-19, както и за защитни дрехи и защитни средства за медицинските заведения. Така Бургас ще се сплоти точно на празника си и ще покаже съпричастност към хората с бели престилки.

Традиционният рибен курбан и печена риба няма да бъдат раздавани на нормалните пунктове. Ще бъдат готови над 3000 порции, които от името на всички бургазлии ще бъдат доставени до обществените центрове и лечебните заведения за работещите на Никулден лекари, медицински сестри, обслужващ личен състав, както и за пациентите. Рибената супа ще бъде направена от готвачите на остров Света Анастасия, а Социалният патронаж ще подготви печената риба. Курбанът ще бъде осветлен за здраве от бургаското духовенство. Идеята е на доста бургазлии, които се включиха в анкетата на Община Бургас.

Празничната онлайн стратегия ще стартира от сутринта и в нея могат да се включат всички бургазлии, които желаят да поздравят съгражданите си с празника. Те би трябвало да изпратят свое видео до 20 секунди на e-mail:   до 1 декември.

Празничната литургия ще бъде предавана онлайн, както и освещаването на обредната никулденска софра. Ще бъде почетена паметта на починалите риболовци и моряци посредством мятане на цветя в морето и отслужена заупокойна молитва. 

Всички събития ще се излъчват в действително време във ФБ страниците на Община Бургас и на кмета. През целия ден там ще бъдат оповестени и видео посланията на известни бургазлии, както и на жители. 

Община Бургас ще съблюдава традицията за общата никулденска фотография на всички именици. Всяка години стотици хора, носещи името на Св. Николай се събират пред постройката на Общината, с цел да се снимат дружно, а фотографията им се предава в Държавния списък като част от историята на Бургас. Вместо онлайн обаче, тази година всички искащи да се включат в празничния фотос ще би трябвало да изпратят своя фотография и имената си на e-mail: до 1 декември. Получените фотографии ще бъдат включени в колаж, който също ще бъде предаден в архива, а образец от него ще получи всеки именик, на посочена от него е-поща.

Празничен концерт на площада няма да има, само че в 17,30 ч. ще стартира негов онлайн вид с присъединяване на обичани бургаски реализатори. Грейването на светлините на коледната елха също ще се излъчва онлайн.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР