За опасност от оскъпяване на мрежовите услуги за инвеститорите в

...
За опасност от оскъпяване на мрежовите услуги за инвеститорите в
Коментари Харесай

EVN: В ход е неправилно транспониране на европейска директива

За заплаха от оскъпяване на мрежовите услуги за вложителите в индустриални паркове и ограничение на присъединяване им в свободния пазар на електрическа енергия сигнализираха от. Такива последствия чакат представителите на електроразпределителното сдружение, в случай че бъде признат проектозакона за индустриалните паркове, който към този момент е на равнище разискване в парламентарните комисии.
Със законопроекта се транспонира Директива Европейски Съюз 2019/994, само че не изключително удачно, считат специалистите на EVN.
Проектозаконът се появи малко след оповестяването на 13 март на изключителното състояние поради и беше импортиран в Народното събрание на 13 август, уточни Анна Димитрова, началник на отдел " Енергийна политика, околна среда и вложения " в EVN. Тя посочи, че по време на публичното му разискване от EVN са показали негативното си мнение, само че в отчета за оценка на въздействието, съпътстващ законопроекта, предизвестията им не са регистрирани - липсва разбор на въздействието на предлаганото обвързване на индустриалния парк с създаване на затворена разпределителна мрежа.
В проектозакона за индустриалните паркове е написано, че съществуването на затворена разпределителна мрежа е минималното условие за дадена територия да придобие статут на промишлен парк, което изключително тормози представителите на EVN, тъй като това е ограничаващо изискване. Те са безапелационни, че такова условие е уместно единствено за механически интегрирани производства, процеси и споделени доставки. " Би трябвало, както е записано в директивата, вътрешна електроразпределителна система да се построява при заварени положения или когато се отнася за интегрирани доставки, когато има съгласуваност на доставките и производствата - тогава това е належащо, без да е ограничаващо ", означи зам.-председателят на УС на EVN България Калина Трифонова.
Според плана, направен от Министерството на стопанската система и импортиран в Народното събрание от Министерския съвет, целият промишлен парк ще съставлява един обект, при което обособените ползватели нямат достъп до пазара на електрическа сила, т.е. те са лишени от правото на избор на снабдител, показаха от EVN. " Това съгласно нас е лимитиращо изискване, а не благоприятстващо ", подчерта  Трифонова.
Освен рискът, че клиентите в парка се лишават от избор на снабдител на ток, т.е. от опция си купуват независимо тока от свободния пазар, другият проблем е, че, в случай че се осъществя предлаганият план, ще има оскъпяване на мрежовите услуги, уточни Гочо Чемширов, член на УС на EVN България. Разходите на ползвателите за мрежови услуги, свързани с доставчика на електрическа енергия до мястото на консумация, ще се усилят с цените, които би трябвало да заплащат на притежателя и оператора на затворената разпределителна мрежа,, предизвестяват от EVN.
„ Тези разноски, които ще се създадат за създаване на вътрешната мрежа и разноските за поддръжката й ще са в допълнение към мрежовите услуги и ще се заплащат от потребителите вътре в парка, в случай че се осъществя проектозакона, тъй че е ясно, че ще има оскъпяване “, разясни Чемширов.
 Малките компании да не бързат със свободното договаряне на ток, поучават от EVN Малките компании да не бързат със свободното договаряне на ток, поучават от EVN
Всички бизнес клиенти на електричество ниско напрежение от 1 октомври 2020 година няма да имат контролирани цени, само че това не значи, че са...
Сигурността на доставката на електрическа енергия до мястото на консумация ще зависи към този момент освен от външната мрежа, към която е причислен паркът, само че и от работата и поддръжката на затворената разпределителна мрежа, която зарежда консуматора, означиха още представителите на EVN.
Като учредения за терзанията си от EVN показаха образци с зародили проблеми в затворени комплекси и парк-хотели по морето, където е въведена същата логичност като   предлаганата в законопроекта за индустриалните паркове. Вътре мрежата, разпределението, инсталацията е на притежателя на комплекса и фактурите на наемателите идват от него, не от EVN или различен снабдител на ток. От него клиентите получават фактурите си, а той по този начин си подсигурява събираемостта на вземанията.
Чемширов описа, че ирландци, които са си купили парцели в подобен обект, сега желаят да излязат и да бъдат непосредствено присъединени към електроразпределителната мрежа, само че това не може да се случи, тъй като електроразпределителното сдружение вътре в парка няма мрежа. „ Въпросът е изпратен от ирландците до Европейския парламент и в този момент водим преписка дали ние лишаваме клиента от правото на достъп до разпределителната мрежа или не “, показа Чемширов. „ Би трябвало още при придобиването на тези жилища въпросните ирландци да са знаели, че не могат да имат директен достъп до мрежата “, разяснява зам.-председателят на УС на EVN България Калина Трифонова.
Предложените текстове в законопроекта не следват логиката на директивата и в случай че бъдат признати по предлагания метод, ще основат безпорядък от вида на този с парк-хотелите, който опитваме да разгадаем “, предизвести Анна Димитрова, началник на отдел „ Енергийна политика, околна среда и нововъведения “ в EVN. Тогава, допусна тя - няма да са 100 – 200 недоволни задгранични жители, които разрушават имиджа на страната, а ще са 100 – 200 приблизително огромни европейски компании, които са решили да приберат бизнеса си от Китай в Европа, примерно и са решили да го създадат в България.
С този закон ще се обслужат едни избрани потребности сега под претекста за хипотетични изгоди в бъдеще от външни вложители, а в това време външни вложители не биха се заинтересували от подобен вид “, безапелационна е Димитрова.
 КЕВР: С стандартизиран контракт дребните компании могат да останат при досегашния си снабдител на ток до 30 юни 2021 година КЕВР: С стандартизиран контракт дребните компании могат да останат при досегашния си снабдител на ток до 30 юни 2021 година
Със сключването на типови контракти небитовите клиенти, които до 1 октомври 2020 година не са излезли на свободния пазар на ток, ще могат да...
Задължителното обвързване на лицензирането на индустриалните паркове с съществуване на затворена електроразпределителна мрежа мощно лимитира постигането на поставените цели за основаване на условия за стимулиране на вложителите да правят индустриална активност в индустриални паркове и за привличане на вложения за развиването на районите, уверени са представителите на EVN. Според тях би трябвало да отпадне наложителното условие парковете да построяват и поддържат затворени разпределителни мрежи. От EVN прецизираха, че не са срещу такива структури и че желаят нещата да са ясно регламентирани и да няма друго пояснение и погрешно транспониране.
В директивата се приказва за създаване на " затворена разпределителна система ", а в транспониращия я у нас проектозакон - за " затворена разпределителна мрежа ". Засега в няма определение за такава система или мрежа, няма и разпореждания за правата и отговорностите на оператор на такава конструкция, означи още Анна Димитрова.
" Частта на директивата, отнасяща се до вътрешните разпределителни системи е пожелателна и всяка страна преценя дали да има такива структури, само че в случай че реши, би трябвало да съблюдава дефинициите по този начин, както са в директивата. Ние виждаме, че това не се случва ", добави тя.
Във връзка с излизането от на следващия ден на на небитовите клиенти, от EVN оповестиха, че към 1 октомври 2020 година 30 000 обекта към този момент са по самостоятелни контракти с търговец на електрическа енергия, а по стандартизиран контракт, при EVN остават към 150 000 обекта. Типовият контракт важи до юни 2021 година и цената не се договаря.
Тези които остават на стандартизиран контракт следва в границите на идващите 9 месеца да потърсят търговец. Докато не го създадат не престават да се доставят по цени, оповестени на страницата на сдружението. Препоръката на Калина Трифонова от УС на EVN България е да се осведомят, да вършат избор и да не чакат последния миг.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР