За някои продукти е очевидно – не може да очаквате,

...
За някои продукти е очевидно – не може да очаквате,
Коментари Харесай

Храни, за които не подозирате, че съдържат добавена захар

За някои артикули е явно – не може да очаквате, че газираните питиета, шоколадите и бонбоните не съдържат захар. Има такива храни обаче, които в действителност ни изненадват.

Подозирате ли да вземем за пример, че йогуртът или киселото мляко евентуално също съдържат обилни количества захар? Важно е да бъдем виновни към себе си, тъй като безконтролната консумация на такива бързи въглехидрати може да навреди – и на здравето, и на талията ни. Кои обаче са продуктите, които съдържат захар, без да подозирате?

Йогуртът е една от тях. Особено плодовите млека съдържат големи количества захар. Ягодовото, да вземем за пример, може да доближи наличие на захар до 22 грама – оптималната дневна доза за мъжете. Не е нужно да ядете само чисто кисело мляко. Здравословната опция – прибавете пресни плодове към закуската си. Така ще си набавите нужните фибри и въглехидрати, без непотребната захар.

Сосовете за спагети са различен прикрит източник на добавена захар. В доматените сосове се прибавя захар, с цел да се укрепи естествената наслада на домата. Само в една порция спагети Болонезе, да вземем за пример, се съдържа към 7 грама захар!

Направете осведомен избор – прочетете етикета и изберете този сос, в който не се съдържа захар. Можете да си купите даже неподсладено доматено пюре и да си приготвите пастата у дома. Гарантираме ви, че няма да усетите разлика във усета. Кетчупът е различен сос, в който има доста захар. Избягвайте го.

 сушените плодове имат добавена захар

Сушените плодове също съдържат огромни количества захар. При тях това е изключително проблематично, тъй като по този начин или другояче калорийната им стойност е доста висока и са доста богати на въглехидрати.

Добавената захар ги трансформира от суперхрана в артикул, който ни вреди. Най-подсладени са алените боровинки. На пазара се оферират неподсладени сушени плодове евтино. Отново е значимо да четете етикета. Можете да си закупите и специфичен апарат за сушене на плодове или да употребявате фурната си.

Фъстъченото масло, което купуваме в буркани и което всички обичаме също съдържа доста захар. Избягвайте го. Изберете вид, който не се продава на щанда с шоколадите, а на този със здравословните храни.

Можете даже да си го приготвите у дома. Така ще контролирате количеството захар, което слагате в него. Можете и напълно да я пропуснете или пък да я замените с мед или стевия.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР