За нечуван скандал в дружеството за колективно управление на авторски

...
За нечуван скандал в дружеството за колективно управление на авторски
Коментари Харесай

СКАНДАЛ: Над 1 милион лева на певци се озоваха в личните банкови сметки на шефката на „Профон”

За невиждан скандал в сдружението за групово ръководство на авторски права „ Профон ” сигнализираха представители на музикалната колегия. Изпълнителният шеф София Щерева е заформила същинска драма, сходна на далаверата с автомагистрала „ Хемус ” и е изтеглила „ на каса ” сумата от 1,2 милиона лв. от хонорарите на артисти и композитори, след което ги е трансферирала в 3 свои персонални банкови сметки, а към 750 000 лв. е прибрала в персонален сейф.
Схемата лъснала при започване на предходната седмица, когато при рутинна инспекция се оказало, че половин милион от средствата са отпътували в персоналните сметка на директорката, а останалите 700 бона непосредствено са заключени в депозитни касети, отново на името на Щерева.



Уличената шефка дала относително смисленото пояснение, че е подхванала фрапантния ход, защото от есента в банковия ни бранш към този момент има негативни лихви по депозитите на стойност над 200 000 леваи по този начин музикантите де факто губели пари. Въпреки това дамата е тихомълком отстранена от служба, до момента в който тече вътрешно следствие. Поводът - всяка транзакция над 40 000 лв. би трябвало да бъде оторизирана от общото заседание, или най-малко от юридическия отдел и отдел „ Разпределение ” на „ Профон ”. Според източник на „ Уикенд ”, представител на музикалната колегия, научил за случая, е поискал да бъде сигнализирана и прокуратурата. От сдружението обаче отхвърлят да дадат обществена информация и организират свое „ вътрешно следствие ”.

Предстои номинация на нов изпълнителен шеф на компанията, откакто Щерева се задържа на поста 6 години и половина. Преди това тя работеше като продуцент във банкрутиралата ТВ 7. София Щерева се употребява с добра известност в музикалния бранш, тъй че е озадачаващо за какво е прибегнала до сходно безчинство, което може да й навлече съществени юридически проблеми.

И още една връзка с позабравения към този момент дезертьор от правораздаването Цветан Василев, който също дръпна някой милион на каса, преди да забегне в Сърбия след банкрута на КТБ - в банката му потънаха над 10 млн. лева на „ Профон ” и „ Мюзикаутор ”. Въпросните пари са насъбрани в двете сдружения от 2000 година, а шефката на „ Вирджиния рекърдс ” Саня Армутлиева, която преди този момент ръководеше „ Профон ”,  продължава да мълчи какво се е случило с тях.

Дружеството повече от 20 години събира авторските права на изпълнителите и продуцентите от радиа, малките екрани, заведения за хранене, хотели и прочие Годишно по сметките на „ Профон ” влизат десетки милиони, които би следвало навреме да се превеждат на носителите на авторските права. От години артисти се оплакват, че разпределението на сумите не е изключително заслужено и няма бистрота.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР