За най-важните избори, които изграждат и направляват живота ни, споделено

...
За най-важните избори, които изграждат и направляват живота ни, споделено
Коментари Харесай

Свободни сме да избираме отношението си към живота, въпреки обстоятелствата ~ Хал ЪРБЪН

За най-важните избори, които построяват и направляват живота ни, споделено от американския възпитател, психолог и мотивационен преподавател Хал Ърбън.

Най-важните неща за избор 

Не е наш избор дали да се родим или не. Нито е наш избор това, че някой ден ще умрем. Но по тази причина пък интервалът сред тези две събития – това, което назоваваме живот – ни дава свободата да избираме сред безпределно доста благоприятни условия. На някои от тях е явно, че би трябвало да се спрем, тъй като те се обуславят от характера на обществото, в което живеем. Но пък напълно от нас зависи да избираме приятелите си, професионалните си занимания, метода си на живот, политическите си пристрастия, вярата си, къде да живеем, каква кола да караме, каква музика да слушаме... Но има и други неща, които подлежат на нашия персонален избор и които, въпреки и не толкоз явни, са надалеч по-важни за живота ни. Тези неща или не ги осъзнаваме, или просто не се замисляме за тях. А не би трябвало да е по този начин, тъй като точно те дефинират качеството на живота ни на този свят. 

Въз основа на личния си житейски опит, ще посоча най-важните нещата, които подлежат на нашия избор:

• Свободни сме да избираме своя темперамент – това какви хора ще станем. Можем да се оставим да бъдем моделирани от други хора и от средата, в която живеем. Но можем да изберем пътя на самоусъвършенстването. Или можем да станем по-малко от това, на което сме способни по природа, или можем да развием и разгърнем в цялостна мяра своя капацитет.

• Свободни сме да избираме своите житейски стойности. Можем да оставим медиите и модата да ни споделят какво е от голяма важност – за живота, света, обществото и нас самите или пък сами да решаваме кое е значимо и стойностно. Можем да разрешаваме постъпките и държанието на другите да дефинират житейските ни стандарти или да ги основаваме върху това, което знаем, че е вярно и положително.

• Свободни сме да избираме отношението си към другите хора. Можем да ги унижаваме или пък да ги въодушевяваме. Можем да бъдем егоцентрични, нетолерантни и безскрупулни или да зачитаме хората и да бъдем толерантни и сърдечни.

• Свободни сме да избираме метода си към сполетелите ни беди и несгоди. Можем да се оставим компликациите и нещастията на живота да ни смажат, да се предадем и да затънем в тресавището на самосъжалението. Или можем да изберем да потърсим и открием в себе си извор на душевна мощ, да устоим и да извлечем колкото е допустимо повече благополучие и задоволство от това, което животът ни е отредил.

• Свободни сме да избираме какъв брой неща ще научим. Можем да възприемаме учението като досадно и неприятно обвързване или да гледаме на него като прелестна опция да се усъвършенстваме. Можем да бъдем лимитирани или с открит ум; можем да бъдем закостенели или непрестанно да се развиваме и израстваме.

• Свободни сме да избираме какво ще реализираме в живота си. Можем да оставим събитията или други хора да дефинират какви да станем и какво да вършим или сами да избираме пътя и задачите в живота си. Можем да бъдем недисциплинирани и мързеливи или да бъдем самодисциплинирани и да работим интензивно.

• Свободни сме да избираме в какво да имаме вяра и своята житейска философия. Можем да пренебрегнем своята духовна природа или да я приемем като значимо измерение на живота. Можем да се кланяме на удоволствията и материалните неща в живота или да се стремим към надалеч по-значимия нравствен свят.

• Свободни сме да избираме задачата и смисъла на живота си. Можем да съществуваме напразно или да търсим смисъла на живота си, а след това и съответния на него метод, по който да живеем. Можем да живеем само за лично наслаждение или да открием някаква по-голяма идея, която ще ни помогне да разбираме и изживяваме по-пълноценно живота.

• Свободни сме да избираме отношението си към живота, макар събитията. Това е най-важният избор, който бихме могли да създадем, тъй като той визира целия ни живот. (На тази тематика ще се спрем по-подробно в идната глава.)

От: „ 20 златни правила: Великите уроци на живота ”, Хал Ърбън, изд. Кръгозор 
Снимка: halurban.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР