За научните достижения на знаменития умен знаят всички, но личният

...
За научните достижения на знаменития умен знаят всички, но личният
Коментари Харесай

Периодичната система за влюбване на МЕНДЕЛЕЕВ ~ Тайните страсти на великия учен

За научните постижения на популярния интелигентен знаят всички, само че персоналният му живот дълго остава мистерия. В биографските информации напълно сбито е маркирано, че Менделеев е бил женен два пъти. Откритите по-късно документи осветляват някои епизоди от частния му живот. И както излиза наяве, в душата на разсъдливия академик са кипели неутолими пристрастености, които постоянно го подтиквали към безразсъдни действия.

Когато бил на 14, Менделеев се срещнал с бъдещата си булка. Веднъж на урок по танци го събрали в двойка с 9-годишната София Каш, щерка на аптекар. Но юношата отказал да танцува с нея. 8 години по-късно, двамата се срещнали още веднъж в Петербург и у Менделеев пламнали усеща, на чиято плам девойката отвърнала с реципрочност. Соня напомнила на кавалера си за техния несъстоял се танц, а той направил всичко, с цел да изкупи виновността си. Бъдещият академик постоянно гостувал в дома на аптекаря, а година по-късно се сгодил за щерка му.

Но все пак, Соня в никакъв случай не станала госпожа Менделеева. Макар денят за сватба да бил избран, София признала на татко си, че по време на венчавката ще каже „ Не ” на своя младоженец. Той предизвестил Менделеев и сватбата не се състояла. Соня се чувствала прекомерно млада за такава крачка и не желаела да напусне дома на татко си. Менделеев тежко приел нейния отвод, спрял да се храни, дълго време не излизал от вкъщи си. В своите мемоари той малко написал: „ Исках да се оженя, само че тя отказа… ”

В течение на две години, асистентът Менделеев четял лекции в Петербугския университет и с цел да не помни персоналната си драма, помолил за командировка и отпътувал в Германия. Там се влюбил в провинциалната актриса Агнеса Фойгтман, следвал я на всички места по гастроли, устройвал й бурни подиуми на ревнивост. Съвсем обосновано, тъй като актрисата имала доста ухажори. През 1861 година Агнеса родила дъщеричка и поискала от учения да ги обезпечи изцяло. Дмитрий Иванович не бил изцяло убеден в бащинството си и скоро отпътувал за Русия. Въпреки това в продължение на 17 години, той пращал прехрана на някогашната си държанка. Точно в този интервал, вероятно напълно неслучайно, Менделеев направил следващото си изобретение – разкрил температурата на безусловно шупване.

При завръщането си в Русия, след всички претърпени пристрастености, ученият намерил разтуха в компанията на Феозва Лешчева. На своята по-голяма сестра той признал: „ Мила е тази Физа. Ако не бяха парите, които липсват, щях да се оженя за нея! ” И сестрата решила да ги сватоса, без значение, че Физа била със 6 години по-стара от Дмитрий и не събуждала буйната му обич. През 1862 година те се венчали, а за сватбеното странствуване из Европа, Менделеев похарчил цялата си награда, поучена за основания от него първи в Русия учебник по органична химия.

  

(Първата брачна половинка на Менделеев - Феозва Лешчева)

Семейният им живот не можело да бъде наименуван спокоен. Жената на Менделеев проляла доста сълзи, поради сприхавия манталитет на брачна половинка си, който постоянно устройвал луди кавги на обществени места, съпроводени със счупени чинии. Веднъж в припадък на гняв, той разпилял напразно всичките пари от портфейла си, различен път налетял да бие с юмруци лакея, поради незадоволително парещ чай. Феозва наричала мъжа си „ инквизитор ”, само че търпяла и прощавала.

През 1865 година ученият купил имението Боблово близо до Петербург. Там си устроил подобен кабинет, че никой да не го безпокои, а жена му се почувствала напълно изолирана от вниманието му. Феозва родила три деца на Менделеев и рано остаряла и побеляла. Дмитрий Иванович бързо изгубил интерес към нея и почнал по този начин упорито да ухажва младата гувернантка на децата си, че момичето не след дълго напуснало.

На 43 години Менделеев безпаметно се влюбил в 17-годишната художничка Анна Попова. Поласкана от ухажването на великия академик, тя отвърнала с реципрочност. Когато Менделеев получил позволение от жена си за бракоразвод, зародила нова спънка – след анулиране на брака, не можел да подписва нов още 7 години. Тогава ученият уговорил едни духовник да го венчае скрито, за  което му платил задоволително, само че отецът бил лишен от своя ранг. От този брак се родили 4 деца.

  

(Анна Попова)

Мнозина убеждавали съветския император Александър III: „ Ваше Императорско Величество, не трябва да давате визита на Менделеев. Женейки се за повторно при жива жена, той няма право да бъде част от приличното общество! ”. А императорът отвърнал: „ Вярно е – Менделеев има две дами, само че аз имам единствено един Менделеев! ”

Самият Менделеев признал в писмо до сина си Владимир: „ Женете се единствено по волята на сърцето и разсъдъка дружно. Ако сърцето не разрешава – продължете по пътя си, в случай че разсъдъкът не е склонен – също бягайте. Вашият татко беше слаб и презрян в това отношение ”.

Източник: kulturologia.ru
Снимки: ownlib.ru, nnm.me, ownlib.ru, pictures11.ru, Heavy.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР