За нас и Кирил, и Асен са тези, които започнаха

...
За нас и Кирил, и Асен са тези, които започнаха
Коментари Харесай

Лорер проговори за новите министри. Разчита ли на две дами?

За нас и Кирил, и Асен са тези, които започнаха смяната преди година. И двамата потвърдиха, че най-важното нещо и за тях, и за цялото българско общество е да се спрат кражбите, с цел да има повече приходи за хората. С тази елементарна задача спечелихме последните избори. Асен Василев сега има доста тежка задача. Заедно с него би трябвало да намерим дали в българския парламент има болшинство, което не го е боязън да спрем кражбите. Това съобщи в изявление за Българска национална телевизия министърът на нововъведенията и растежа в оставка Даниел Лорер.

Той е оптимист, че по-скоро ще има държавно управление.

Въпросът е под управлението на Асен дали можем за една седмица да убедим още няколко депутати да помислят за бъдещето на децата ни за това, че идва световна криза и България би трябвало да има устойчиво ръководство, добави той. Не разяснява дали се водят договаряния с обособени имена като Виктория Василева, която напусна Има Такъв Народ и Елена Гунчева, която излезе от „ Възраждане ”.

По думите му Кирил Петков ще бъде " дейна част от ръководството на смяната ", само че крайното решение ще бъде на Василев, когато сглобява кабинета. Първо обаче е значимо договарянето на политиките с Демократична България, Българска социалистическа партия и самостоятелните депутати, сподели Лорер. Той бе безапелационен, че не търсят постове за никой преди да съумеят да сглобят ръководещо болшинство.

Според него претекстовете за вота за финансите и стопанската система са безусловно несъстоятелни и такива претекстове няма, тъй като Асен Василев сносно е управлявал държавните финанси макар тройната рецесия - инфлация, пандемия и война.

Лорер предизвести, че без парламент парите от Брюксел по Плана за възобновяване няма да дойдат.

Заяви, че не е дискутирано при нови избори дали ще вършат общи листи с Демократична България.

Според него президентът през вчерашния ден при връчването на мандата е откликнал на посланията на смяната, че в случай че не вършат промени задоволително бързо, статуквото ще си изиска страната назад. " Иска ми се да имам вяра, че президентската институция стои зад народа и го сплотява ", сподели той.

Лорер разяснява и решението за изгонването на съветските дипломати. То е взето и няма връщане обратно. Българският интерес е да няма интервенция от съветска страна в нашата стопанска система и политика, сподели министърът в оставка.

" Ако има нещо, което сме посочили през последната 1 година е това, че не ни е боязън. Не ни е боязън да поемаме отговорност за сложните решения. Специално за изгонването на съветските резиденти - тове не е еднолично решение. Имало е и Съвет по сигурността, решението на Министерство на външните работи е подкрепено и от резултат от работата на службите. Истински значимият въпрос е за какво това не се е случило преди години. Те са тук от години и са толерирани от български администрации. Нашите стопански връзки с Русия от дълго време не допускат съществуването на подобен личен състав тук. Никой не е имал смелостта да отбрани българския интерес. България най-сетне взе позиция ", сподели Даниел Лорер.

Реципрочността е механизъм, който ни разрешава да ги изпратим назад, откъдето са пристигнали. Ако сме желали цялостна взаимност, е трябвало да се изгонят още няколко, защото България има единствено 15 дипломати в Москва. Самото естеството на тяхната задачата е потресаващо и толкоз години това е било толерирано, възмути се министърът на нововъведенията в оставка.

Коментарите за продължителността на кабинета на Елеонора Митрофанова Лорер пояснява като вмешателство във вътрешните работи на България от дипломат на непозната страна, което е неприемливо.

Лорер счита, че никакви трайни стопански връзки няма да бъдат наранени.

" Русия от дълго време не е толкоз значим стопански и културен сътрудник за България, както в носталгичното минало. Европейски Съюз от дълго време е най-големият вложител в българската стопанска система, след българските жители, които си плащаме налозите. Руските туристи не са към този момент най-важните за България, съветският нефт скоро няма да е най-съществен за рафинерията ", сподели Лорер.

Русия ни спря газа, вследствие на което България има диверсифицирани източници на газ. Благодарим на съветската нападателна дипломация, която ни оказва помощ да се еманципираме от тях, сподели още той.

Според него " Лукойл - Бургас " ще може да преработва и други типове нефт от други източници, в случай че това се наложи заради нападателна политика от страна на Русия.

Опасно е обаче, в случай че АЕЦ Козлодуй остане без съветско нуклеарно гориво, тъй като процесите по сертификация на гориво са дълги и българското държавно управление ще би трябвало да се замисли от къде да взима гориво. Но имаме гориво най-малко за година-две, тъй че това не е незабавен проблем, успокои министърът в оставка.

По отношение на Северна Македония Лорер съобщи: " Правителството още веднъж поправя един недостатък от предишните години - дипломация, която не съществуваше ". Никой не е разбирал какво желае България от РСМ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР