За мен е удоволствие да присъствам на авторската юбилейна изложба

...
За мен е удоволствие да присъствам на авторската юбилейна изложба
Коментари Харесай

Изложба Построеното/непостроеното представят във Видин

За мен е наслаждение да участвам на авторската юбилейна галерия „ Построеното/непостроеното “ на арх. Станчо Веков, отдадена на 45–годишната му архитектурна активност. Използвам опцията да поздравя арх. Веков от името на регионалния шеф Албена Георгиева и във връзка скорошното честване на 70-годишния му празник, сподели зам.-областният шеф Анжело Методиев в своето одобрение. „ Архитект Веков, Вашето име е известно в професионалните среди на архитекти, конструктори, проектанти. Ние, видинчани, Ви познаваме като локален проектант, оставил диря със своите планове на знакови здания в Белоградчик, Брегово, Кула, Чупрене - в цялата област, а 30 години от креативната Ви биография е минала в нашия град ”, сподели още заместител регионалният шеф на Видин. „ Днес всички ние ще бъдем очевидци на даряването на персонален фонд от арх. Веков на Държавен списък – Видин. Този доблестен жест е най-яркия израз на гражданска позиция и на отговорност към опазването на националната памет, жест на родолюбие и местен национализъм, както и надълбоко осъзнаване на нуждата да бъде съхранена и излъчена на поколенията архитектурната памет, белязала самостоятелния почерк, запечатан в постройките на нашия старопрестолен град “, означи Методиев.

Събитието се организира в Държавен списък – Видин. На него участваха още  заместник-кметът на община Видин Борислава Борисова, ръководителят на видинската камара на архитектите арх. Галя Антова, представители на държавни и културни институции и доста посетители. Началникът на отдел Държавен списък – Видин Светлана Кръстева срещна присъстващите с биографията на създателя.

В изложбата „ Построеното/непостроеното “ са включени 43 табла, представящи фотографски и графични изображения, макети и 3D-визии. При представянето на юбилейната галерия, доцент доктор арх. Станчо Веков уточни, че се е стремил да обхване необятен набор от архитектурната типология на постройките. Архитект Веков означи, че е отделено особено внимание на интериора, дизайна и синтеза на архитектурата с другите пластични изкуства и работата по планове в екип с художници, скулптори, дизайнери и други Предмет на изложбата е професионалната активност на създателя, за интервал от 45 години (1974 – 2018). Показани бяха обекти, определящи креативния път на видинския проектант преди и след демократичния преход.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР