За лесно, бързо и правилно рязане на фаянсови и керамични

...
За лесно, бързо и правилно рязане на фаянсови и керамични
Коментари Харесай

Кои са подходящите машини за рязане на плочки?



За елементарно, бързо и вярно рязане на фаянсови и керамични плочки е нужна машина за рязане на плочки. Различаваме професионални електрически и ръчни. Тук ще се спрем по-подробно на втория вид.

Ръчните машини имат две разновидности, според от дебелината на разреза – до 12 милиметра и до 25 милиметра.

Как да изберете вярната ръчна машина?

Когато избирате машината, би трябвало да имате поради какъв материал ще се реже. Ако плочките са елементарни и са без покритие за залепване на плотове и стени, не е нужно да се спирате на доста мощна машина.

Такава ще ви е нужна, в случай че плочките, които ще режете, са по-дебели или са от натурален камък. В подобен случай е належащо машината да има задоволително мощ за напън и мощ.

При рязане на гранитни или мраморни плочки ще ви бъде нужна електрическа машина.
Фиксиран или многоточков надпис?

Машините за рязане на плочки вършат два типа сечения – многоточков и закрепен (едноточков).

Едноточковият прорез е прав и се прави бързо по отвесна линия. До многоточков прорез се прибягва, когато има потребност от рязане под ъгъл или е нужно да се минава няколко пъти с ножа. С подобен вид рязане можете да разчитате, че работата ще бъде свършена по-прецизно и детайлно.
От какво са направени режещия диск и ножа?

Ако желаете по-качествена машина, изберете такава с дебели и здрави режещи дискове. Острите дискове се повреждат по-лесно, изключително в случай че ги ползвате повече време. По-евтините машини са точно с такива дискове.

Имайте поради, че дискът не реже. Той е виновен за повърхностния прорез, а самото рязане се прави от ножа, който е добре да бъде първокачествен и от прекрасен, автентичен материал.

Въпреки че дискът не реже, е извънредно значимо и той да бъде от високо качество. Ръбовете му не трябва да имат изкривявания или каквито и да било недостатъци другояче недостатъци ще има и върху разреза.
Какви са плюсове на ръчните машини за рязане на плочки пред професионалните?

По-лесни са за приложимост, по-удобни са и по-маневрени. Ако не се постанова да режете голямо количество плочки и машината не ви би трябвало за професионална приложимост, а за плочките в дома ви, експертите предлагат ръчна машина.

С нея можете да режете право и по диагонал, в случай че моделът е прекрасен, ще се оправи добре и с керамични плочки, и с такива от гранитогрес.

Работата ви ще бъде улеснена, в случай че сантиметровата ска̀ла е ситуирана по този начин, че да имате директна видимост за дебелината на разреза. Добре е крачетата на работния плот да имат пружини, с цел да може плочката да се счупи бързо и резултатът след довършителните работи да бъде отличен.

Най-често този вид машини са направени от алуминий. Те имат чупещ крайник, който разрешава рязането и отчупването на плочката да се случва бързо и елементарно.

Освен ръчни машини и такива за професионална приложимост, има и водни. Те режат тъкмо и точно, могат да се употребяват като настолни. Ножът стои от горната страна, върху самата водна маса. Използва се вода, защото с помощта на нея, рязането става по-точно, триенето е по-малко, а рискът ножът да прегрее понижава.

За домашно рязане на плочки обаче ръчните машини са по-предпочитани. Важното е първоначално майсторът да свикне с габаритите на машината, с мощността ѝ, със спецификите, които има, с цел да може да работи сполучливо. Не на последно място, би трябвало да му е комфортна и да има добър захват.

Качествените ръчни машини за рязане, несъмнено, вървят с аксесоари, чието качество също не трябва да се подценява. Става дума за скоби, плъгини за цокъл, гумени подложки и други, които доста улесняват работата.

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР