За какво му е на Тръмп тази среща с Путин?

...
За какво му е на Тръмп тази среща с Путин?
Коментари Харесай

Дойче веле вече пророкува колко много ще загуби Тръмп от срещата с Путин

За какво му е на Тръмп тази среща с Путин? Никак не е мъчно да се отгатне още занапред, написа кореспондентът на Дойче веле в Съединени американски щати Миодраг Сорич. Ето причините му.

Какво може да реализира Доналд Тръмп на срещата си с Владимир Путин? Малко. Русия няма да се изтегли от Крим, ще продължи да поддържа бунтовниците в Източна Украйна, както и президента Асад и иранските войски в Сирия. Тръмп по този начин и няма да успее да промени Путиновото " Russia first ".

Затова пък шефът на Кремъл може да чака много повече от срещата си с Тръмп. Ако двамата взаимно обсъдят нуклеарното разоръжаване, това би посочило на целия свят двама политици, които беседват като еднакъв с еднакъв. А това ще е точка в интерес на Путин, без значение дали ще реализиран някакъв резултат или не.

В същото време сходна среща на върха, извършена тъкмо в настоящия миг, би помогнала на Путин да внесе спомагателен ерес в западния лагер. Целта на Англия да докара Русия до интернационално изолираност след аферата „ Скрипал “ би се оказала провалена не от кого да е, а таман от " Големия брат " оттатък Атлантика. Украинците също ще се почувстват излъгани, в случай че не и напряко предадени от Съединени американски щати.

А Киев ще е заставен да си признае, че Вашингтон постоянно го е подкрепял със мощни думи, само че доста рядко с пари. Путин може и да се съгласи на някакви отстъпки във връзка с спора в Украйна, само че единствено в случай че в подмяна на това американците прекратят съпротивата си против построяването на газопровода " Северен поток-2 ".

Какви ще са следствията?

Съединени американски щати безспорно ще запазят глобите си против Русия и след срещата на двамата водачи. По чисто процедурни аргументи американският Конгрес не може да ги анулира от през днешния ден за на следващия ден. А на конгресмените сега им липсва и нужната за това политическа воля.

Защо му е тогава на Тръмп тази среща с Путин? От една страна той желае да извърши предизборните си обещания, измежду които фигурираше и подобряването на връзките с Русия. От друга страна Тръмп очевидно се нуждае от сходни политически инсценировки, с които да напомпа в допълнение персоналното си его. Подобно самолюбие автократите постоянно употребяват в своя изгода. Севернокорейският деспот Ким Чен Ун, да вземем за пример, де факто не направи никакви отстъпки пред американците, само че Тръмп се постара да показа срещата си с него като исторически триумф. Путин сигурно е записал това и ще работи по същия метод.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР