За издръжката на двама съпрузи и едно дете сега са

...
За издръжката на двама съпрузи и едно дете сега са
Коментари Харесай

Инфлацията у нас изяжда близо 400 лв. на месец от семейния бюджет на българина

За издръжката на двама съпрузи и едно дете в този момент са нужни 2376 лева, по отношение на към 1950 м.г.

Инфлацията взима от джобовете на тричленно семейство в България към 400 лева на месец. За издръжката на двама съпрузи с едно дете под 14 години са нужни 2376 лева на месец, пресмятат от КНСБ. Това е с 391 лева повече по отношение на същото време предходната година.

За издръжката на човек, който живее самичък, месечно са нужни 1320 лева, което е с 217 лева повече по отношение на предходната година, демонстрират изчисленията на КНСБ, написа " Труд “. За да получава човек чисто такава сума, месечната му брутна заплата би трябвало да е 1701 лева А с цел да могат да устоят фамилията си, двама родители с едно дете би трябвало да имат брутни заплати по 1531 лева

Увеличението на нужната сума за прехрана е с близо 20% за година, което е повече от формалната инфлация от 18,7%. Причината за това е, че главните артикули, които хората купуват най-често, са поскъпнали най-вече, предава pik.bg.

Около 1,8 млн. българи работят, само че приходите им са по-ниски от нужната заплата за прехрана на самичък човек, демонстрират данните на КНСБ. През последната една година броят на работещите небогати нараства. Хората с приходи под нужните за прехрана преди година са били с към 100 хиляди по-малко.

Според КНСБ минималната заплата би трябвало да обезпечава заслужен стандарт на живот и нужните средства за прехрана. У нас обаче минималната заплата е единствено 46% от нужното заплащане за прехрана на едно дете от двама работещи родители.

“Причината за внезапното повишаване на нужните пари за прехрана е високата инфлация. Искаме заплатите през декември тази година да са с към 20% по-високи по отношение на предишния декември “, сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров.

В редица предприятия заплатите към този момент са вдигнати. В промишлеността да вземем за пример нарастването на възнагражденията до юни е със 17% на годишна база. Преговорите на синдикалните организации за повдигане на заплатите в редица предприятия не престават. На 11 ноември от КНСБ са насрочили национално протестно шествие, в което ще се включат хиляди коли.

Според синдикалната организация са налице справедливи предпоставки, които дават опция на бизнеса да пренасочи средства за нарастване на заплатите, което да покрие инфлацията.

“Националният статистически институт ревизира данните си да растежа на брутния вътрешен артикул - през второто тримесечие има растеж от 3,9% “, сподели Пламен Димитров.

До огромна степен това се дължи на нарастване на потреблението. Ако заплатите не бъдат нараснали, няма да има и стопански растеж. Редица предприятия регистрират положителни резултати. В преработващата индустрия има растеж от 12,7%, а в енергетиката - от 51,3%.

“Инфлацията не е единствено импорт, а се дължи и на фактори в България. Има необясними надценки “, сподели Пламен Димитров.

Според него, в случай че регулаторните органи работят по-добре, с цел да сработи пазара, покачването на цените няма да е толкоз огромно.

За да не се постанова всяка година да има диспути за минималната заплата, от КНСБ желаят тя да се дефинира като 50% от междинната заплата за второто полугодие на миналата година.

“Сред другите претенции на КНСБ е обезщетенията за бизнеса за скъпия ток да продължат и през 2023 година, като обезщетения да има и за предприятията на газ. Това е належащо, с цел да се резервира заетостта “, сподели Пламен Димитров.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР