За голяма част от критичното и мислещото население постъпките на

...
За голяма част от критичното и мислещото население постъпките на
Коментари Харесай

Адв. Екимджиев: Борисов и Гешев докараха три европейски мониторинга на България

За огромна част от сериозното и мислещото население постъпките на ръководещите без подозрение провокират позор, споделя правозащитникът адв. Михаил Екимджиев в изявление за Mediapool.

Адв. Екимджиев, какво обръщение насочи съгласно вас Европейският парламент към България с дебата в понеделник?

Сам по себе си не беше неочакван за хората, които познават тежката бюрократична и в огромна степен партизирана машинария, каквато е Европейският парламент. Важен е фактът, че въобще се стигна до този спор, както и че ще има резолюция за върховенството на правото в България, защото това е нещо извънредно рядко в Европейски Съюз. България към този момент е във фокуса на вниманието на европейските институции. Бойко Борисов към този момент не наподобява като комфортния и дисциплиниран източноевропейски водач. България към този момент не се приема като безпроблемен член, а като страна, която има съществени проблеми, в това число структурни проблеми с корупцията и върховенството на закона.

Как беше до момента?

Несъмнено множеството страни членки са били наясно с ендемичната корупция в България и с двуличнието на Борисов, който се прави на демократ и евроатлантик, а в това време обезпечава логистична поддръжка за геополитическите ползи на Русия през газопроводите и през външнополитически позиции. Досега западноевропейските страни и Съединени американски щати бяха възприели към България тактичност, сходна на отношението им към африканските и азиатските диктатори. Борисов беше комфортен на Европейски Съюз, беше доста комфортен на Меркел и Макрон, тъй като изрично бе заявил, че държи евроатлантическата ориентировка на страната. В същото време обаче другаруването му с турския сатрап Ердоган беше доста комфортно. Той бе нещо като бюро за свръзки, пратеник и прочие. По-скоро огромните страни в Европейски Съюз бяха склонни до известна степен да толерират забежките на Борисов с Турция и Русия поради бонусите, които той видимо им осигуряваше.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР