За Европейския съюз е важно свързването на транспортните мрежи с

...
За Европейския съюз е важно свързването на транспортните мрежи с
Коментари Харесай

Московски: Свързаността на Западните Балкани е много важна за ЕС

За Европейския съюз е значимо свързването на транспортните мрежи с инфраструктурата на Западните Балкани, Източното партньорство и страните от Южното Средиземноморие. Това съобщи министърът на превоза Ивайло Московски по време на формалното разкриване на европейската транспортна конференция TEN-T Days, която се организира в интервала 25-27 април в Любляна, Словения. Участие във форума взеха още еврокомисарите по превоз и районно развиване Виолета Булц и Корина Крецу, заместник-председателят на Европейска комисия Марош Шевчович, министър-председателят на Република Словения Мирослав Церар и министри на превоза от редица европейски страни.

"Страните би трябвало да се възползват оптимално от развиването на международните пазари, с цел да запазят конкурентоспособността на европейската стопанска система, а това значи по-добра интеграция със прилежащите райони и континенти. България приветства признатата тактика за разширение и засилено присъединяване на Европейски Съюз в Западните Балкани и Договора за основаване на транспортната общественост сред Европейски Съюз и страните от Югоизточна Европа. Тези начинания ще задълбочат нашето съдействие и ще доведат до по-нататъшна либерализация на пазара и консолидиране на страните от Западните Балкани “, акцентира Московски.

Той акцентира, че доста значима тематика е Стратегията за свързване на Европейски съюз и Азия, която е стъпка към доближаване на страните от двата континента, и ще способства за улеснен достъп на европейските компании до бързо растящите азиатски пазари.

„ За 10-годишния интервал на участие в Европейски Съюз България получи забележителна поддръжка по линия на политиките за TEN-T “, уточни Ивайло Московски. „ Много огромен дял от железопътната и пътна инфраструктура към този момент е построена с финансиране от европейските фондове и за нас е значимо този развой да продължи и след 2020 година “, разяснява още министърът. Той акцентира, че акцент в идната финансова рамка би трябвало да са плановете с висока добавена стойност за Съюза, в това число цялостното създаване на главните транспортни посоки.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР