За единадесета поредна година Капитал изготви . В подреждането влизат

...
За единадесета поредна година Капитал изготви . В подреждането влизат
Коментари Харесай

Класация на най-стабилните и печеливши банки в България

За единадесета поредна година " Капитал " изготви. В подреждането влизат всички лицензирани в страната 17 банки без държавната ББР и клоновете на непознати финансови институции.

В новото издание преглеждаме по какъв начин се е показал банковият бранш през 2021 година, когато стопанската система пое глътка въздух след непредвидения потрес, провокиран от ковид. Възстановяването в действителния бранш разреши и на финансовите институции да се върнат към режим на бурно разпределяне на заеми, изключително в жилищния сегмент. Така, макар че лихвите към момента остават рекордно ниски, облагата на банките скочи внезапно с над 70% до 1.4 милиарда лева и приближи предкризисните равнища.

Класацията на " Капитал " е направена въз основата на лична методология, която включва редица индикатори, на които сме дали друга тежест и които са разграничени в четири групи - непоклатимост и риск; успеваемост и рентабилност; резистентност и динамика; размер. Миксът от знаци дава необятен взор върху разнообразни аспекти от активността на бранша, тъй че да реализираме оптималната обективност при определянето на крайното класиране на най-хубавите банки. Тази година победител е Банка ДСК, която регистрира рекордна облага в историята си.


Реклама Топ 10Банка ДСК Уникредит Булбанк Пощенска банка Обединена българска банка ПроКредит банк Първа капиталова банка Алианц банк Райфайзенбанк Търговска банка Д Централна кооперативна банка
Извън главното нареждане планът включва и ранглиста в три подкатегории - непоклатимост и риск; успеваемост и рентабилност; резистентност и динамичност.

е изключително значима за вложителите в акции и други финансови принадлежности, издавани от банките, защото дава взор върху това до каква степен добре са ръководени рисковете от мениджмънта на институциите, както и има ли заплаха от евентуални компликации и възможна потребност от набиране на капитал. А оттова и опция за прогноза в каква посока ще се развива рисковият вкус на банките - т.е. доколкото ще са склонни да отпускат заеми или пък да желаят по-големи обезпечения.

Реклама
е евентуално обичаната на акционерите в банките, тъй като в последна сметка всеки бизнес работи за облага. За финансовите институции това е изключително значимо, защото личният капитал е основен за оперирането им, а за доста от тях точно насъбраните облаги са главният прийом за генерирането му.

е изключително скъпа за на практика всички участници на пазара - акционери, вложители, клиенти, регулатори. Причината е, че за всеки от тях е значимо банките да се развиват стабилно във времето, а не да отчетат мощни резултати единствено в една година, само че това да е за сметка на струпване на бъдещи опасности, като да вземем за пример загуби от неприятни заеми.

Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Енергетика 1 Коментари и разбори 2 Икономика 3 Енергетика 1 Политика 2 Войната в Украйна 3 Коментари и разбори Реклама
---


Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР