За две години на поста си единственото, което успя да

...
За две години на поста си единственото, което успя да
Коментари Харесай

Гешев направи приемлива идеята за премахването на главния прокурор

За две години на поста си единственото, което съумя да направи Иван Гешев, беше да трансформира концепцията за унищожаване на фигурата на основния прокурор от екзотична във все по-широко застъпена, да вземем за пример даже от спечелилата последните избори партия.

За тези две години вървяха безумни сюжети, в които гражданските митинги против властта се оказаха огромно разследвани (включително с секрети способи) като опит за държавен преврат;

Данните за необяснимо благосъстояние и корупция по върховете на изпълнителната власт - в никакъв случай задоволително даже за започване на следствие, камо ли за нещо повече;

Разкритата скица за брутално изнудване с дейното присъединяване на Спеца за лишаване на огромен бизнес - фамилна драма; президентството - овладяна от терористи постройка, която се наложи да бъде отцепена от тежко въоръжени лица;

Резултатите от използването на специфични разследващи средства - четиво за пресконференция; полицейското принуждение по митингите - несъществуващо;

Главният прокурор - занимаващ се с съответни случаи, когато е за среща с потърпевш от отразено в медиите закононарушение, само че незанимаващ се с съответни случаи, когато би трябвало да отговори на парламентарно запитване... описът е доста дълъг.

Пораженията за тези две години върху прокуратурата в частност и правовия ред изобщо, които бяха нанесени непосредствено и косвено от ръководството на сегашния основен прокурор, а с огромна степен на възможност ще бъдат нанесени и занапред, са доста огромни. Защото от едното извънредно състояние махалото нормално минава в другото, това е естественият ход на нещата.

Преди две години напуснах прокуратурата, тъй като ясно си дадох сметка, че институцията неизбежно ще продължи да се развива в посока противоположна на нужната и потребната - не като един от гарантите за върховенството на правото, а като инструмент за в допълнение съсредоточаване на власт в един към този момент преситен с нея дребен кръг.

Тази прогноза се оправда, само че с темпове, доста по-бързи от предстоящите, а и със средства - доста по-брутални. Което от своя страна се трансформира и в една от аргументите за изглеждащата като невероятна преди две години днешна обстановка на преформатиране на политическото пространство.

*Андрей Янкулов е някогашен прокурор, някогашен заместник-министър на правораздаването, сегашен юрист и старши юридически специалист в Антикорупционния фонд. Заглавието е на Mediapool.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР