За дълголетието на родопчани са изказвани много хипотези. Чист въздух,

...
За дълголетието на родопчани са изказвани много хипотези. Чист въздух,
Коментари Харесай

Категорично: Коткотерапията слага 10 години "отгоре" на живота!

За дълголетието на родопчани са изказвани доста хипотези. Чист въздух, успокоение, физическа интензивност, биохрани. Но модерни научни проучвания може би ще дадат една радикално нова тенденция на визиите ни за здраве и дългоденствие. Става дума за "коткотерапия ". Да, вярно чухте: коткотерапия!

Това написа 24Родопи.

Много семейства в Родопите си имат домашни котки за любимци, само че надали множеството от тях знаят, че съжителството с котка се отразява извънредно благотворно за здравето на стопаните.

Многобройни проучвания потвърждават, че котешкото мъркане спомага за по-бързото зарастване на раните. Пухкавите домашни любимци мъркат в диапазона на лечебна осцилация, е една от работните хипотези на експерти от Съединени американски щати.

Те са пресметнали, че котката мърка с периодичност от 25 до 150 херца - това е честотата, при която най-добре се възвръщат котешките мускули и кости.

Интересен факт е, че тези нановълни са доста подобаващи и за хората, защото усъвършенстват способността на човешкия организъм да се регенерира. Диапазонът от 25 до 150 херца е лечебен от позиция на медицината.

С помощта на котешкото мъркане счупените кости и повредените мускули се възвръщат доста по-бързо.

Собствениците на котки знаят, че когато не им е добре или нещо ги боли, котката идва, без да я повикат, и ляга на това място, след което незабавно стартира да мърка. Тя в действителност ляга върху центъра на болката, т.е. върху мястото, което е проблематично.

Котките понижават равнището на стрес и това е потвърдено с редица научни проучвания на експерти от разнообразни страни. Благодарение на мъркащите същества човек понижава риска от инфаркт с цели 40 %, тъй че хората с проблеми в сърдечната област е добре да имат котка у дома.

Котката понижава безпокойството, без значение дали то има причина или е обусловено от стрес. Тези домашни любимци имат свойството да работят успокояващо на хората.

Резултатите са безапелационни – над 90% от хората, слушали котешко мъркане преди заспиване, нямат никакъв проблем със съня и се усещат доста по-спокойно от преди. Котките усещат човешката болежка и страдалчество и се наместват до хора, които страдат било от физическа, или психическа контузия.

В японската столица Токио към този момент са безапелационни, че котките имат позитивен лечебен резултат и котешките кафенета могат да се открият в доста елементи на града. Там пиете кафето си в компанията на котки, които ви оказват помощ да се справите със напрежението.

Изследванията са безапелационни, че котките лекуват с помощта на електрични импулси с ниска периодичност. Терапията с глезене на котка работи най-добре при възпалителни стави и гинекологични болести.

Котките лекуват и с утразвук - звуците им в честотата от 27 до 44 херца влияят удобно върху нервната система.

От тези звуци се усъвършенства мозъчното кръвообращение, възстановява се кръвното налягане, стабилизира се сърдечния темп. Известни са доста истории за това по какъв начин котките са спасявали хората от сърдечен удар и хипертонична рецесия.

След заболяванията, които лекуват котките, са болести на стомашно-чревния тракт и урогениталната система. Слушането на котешко мъркане усъвършенства имунитета, отстранява умората, напрежението, главоболието. Котките защищават и лекуват от простудни болести, защото имат способността да убиват микробите.

Учените от институт по геронтология в Берлин са открили, че хората, които през целия си живот са имали в къщата си котка, живеят приблизително с 10,3 години по-дълго от останалите.

През 2017 година домашната котка е вторият най-популярен любим в Съединени американски щати - с 95 милиона котки. Котките са опитомени преди към 7500 години прочие н. е. и имат изключително значение в историята на човешката цивилизация. В Древен Египет пострадването или убиването на котка е считано за углавно закононарушение и се санкционира със гибел.

При пораждане на пожар в къща, първата задача е спасяването на котките. Древните египтяни са вярвали, че котките са по-висши създания от хората и са ги мумифицирали след гибелта им.

През вековете и изключително през Средновековието котките са играли най-важната роля в окултните общества и измежду магьосниците. През 1484 година папа Инокентий VIII издава була за изгарянето на клада на всички вещици и техните котки.

В Исляма котката също заема своето почтено място. Смята се, че единствено две животни са основани след Адам - първото е котката, а второто - змията.

Пророкът Мухаммед (Мир нему) по време на път за борбата при местността Ухуд среща изведнъж една котка, която кърми котенцата си.

Той принуждава цялата войска да заобиколят животинките и назначава един от бойците си за надзирател на котката със задължението да се грижи за нея до момента в който се върнат от борбата. На връщане пророкът взема котката за домакински любим.

Това е една черно-бяла етиопска котка. Наименува я Мюезза. По-късно толкоз се привързва към котката, че един път, когато е настъпило времето за молитва, а тя е заспала в скута му, той не я разсънва, а отрязва дрехата си.

Негови сподвижници описват по какъв начин един път котката е пила вода от една каца с вода и по-късно той направил ритуалното измиване със същата вода, изплаквайки си три пъти устата.

На терзанията на сподвижниците си дал отговор: "Котките имат най-чистата уста измежду животните. Те не са мръсни. Оставете ги да обикалят по домовете ви! ".

Един ден Пророкът забелязал един от сподвижниците да крие котка под пазвата си, закрита с дрехата. С трогване го нарекъл: Ти си "Баща на котките " (Ебу Хурейра).

Същият съмишленик става един от най-великите учители на исляма и най-популярният пропагандатор на словата на Пророка Мухаммед (Мир нему) - по този начин наречените хадиси. В един от предадените хадиси Ебу Хурейра свидетелства, че Пророкът е споделил: "Една жена е затворила у дома една котка и я оставила гладна. Наказанието и за това действие е било изтезание в Ада ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР