За да запазим здравето си, се нуждаем от витамини и

...
За да запазим здравето си, се нуждаем от витамини и
Коментари Харесай

Кога от какви витамини се нуждаем и как да си ги набавим?

За да запазим здравето си, се нуждаем от витамини и минерали, без значение какъв е хранителният ни режим. Чрез потребните субстанции се обезпечава верният напредък на организма и неговата резистентност на инфекции.

Нуждата от витамини и минерали е непрекъсната, само че не е належащо да се набират непрекъснато под формата на хранителни добавки или медикаменти.

Как да познаем от какви витамини се нуждае организмът ни и по какъв начин да си ги набавим

Бета каротинът

 моркови с бета каротин

Антиоксидантът бета-каротин в организма става на витамин А. Той е нужен за изясненост на зрението и за сияйна и здрава кожа. Значение има и за имунната система.

Изследвания, извършени преди 15 години, са потвърдили, че бета-каротинът не е напълно безопасен, тъй като повишените дози усилват риска от рак на белия дроб при тютюнопушене.

Полезните дози се реализират посредством хранителни артикули, съдържащи антиоксиданта, и това са: морковите, сладките картофи, зелените чушки, също и в други зеленчуци и плодове. Така се заобикаля и заплахата от нездравословните въздействия при пушачите.

Калцият

Осигуряването на нужните дози посредством медикаменти не трябва да се позволява, изключително при дами след менопауза, както и при индикации за формиране на бъбречни камъни. За костите е доста значимо да има задоволително калций в организма, само че наложително взимането му би трябвало да е премерено. До 500 мг дневно е целесъобразната доза. Млечните артикули и сусамът дават нужните количества за ден.

Фолиевата киселина

 пълнозърнест самун

Последните проучвания върху фолиевата киселина дават индикации, че тя може да сътвори предпоставки за поява на тумори, сърдечно-съдови или душевен болести. Затова целесъобразната доза от 400 мг не трябва да се надвишава.

Хранителните артикули, богати на фолиева киселина, са зеленолистните зеленчуци, зеленият фасул, цитрусовите плодове, пълнозърнените храни.

Минералът селен

Тялото ни няма потребност от огромни количества селен. Може да се набави от всекидневно употребяваните храни. Има го в месото, хляба, яйцата и морските деликатеси.

Витамин С

 Витамин C би трябвало да си набираме всекидневно Снимка: 1

Ако одобряваме витамин С посредством питателните артикули, той играе ролята на профилактика против простудни и вирусни болести. Съдържа се най-вече в цитрусовите плодове, в горските плодове, броколите, зелените чушки. Той не е лекарство при към този момент налично простудно заболяване.

Витамин D

С негова помощ се усвоява калцият, а това обезпечава здрави кости. Тялото ни получава витамин D при излагане на слънце и превозване на задоволително време навън. Приемът като добавка се предлага най-много на възрастни хора и заболели от ревматични болести.

Витамин Е

 Храни с фолиева киселина, от които се нуждаем

Витамин Е е най-хубавият от антиоксидантите. Той се грижи за репродуктивните функционалности на организма. Кожата, костите и ноктите също зависят от витамин Е.

Храните, които го обезпечават в задоволителни количества витамин E, са ядките, най-много фъстъците, яйцата, плодовете и зеленолистните зеленчуци. При топлинна обработка този витамин се губи, по тази причина се предлага да се набира от сурови плодове и зеленчуци.

За да си набавяте всекидневно всички тези витамини, приготвяйте на себе си и околните си предписания като:

- броколи на фурна;

- спаначени запеканки;

- черен дроб;

- ястия с чушки.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР