За да възстановим и да дадем възможност почти всяка община

...
За да възстановим и да дадем възможност почти всяка община
Коментари Харесай

Весела Лечева каза в какво да инвестира държавата


За да възстановим и да дадем опция съвсем всяка община да има своята спортна зала и подготвителни уреди, е належащо в идващите 10 години всяко едно държавно управление да отделя годишно по 50 милиона лв.. Това сподели служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева пред публицисти в Троян.

" Само за няколкото седмици в този къс мандат, най-малко 7-8 общини пристигнаха със желанието да се финансира построяването на спортни зали. Бюджетът е извънредно непретенциозен по тази политика – единствено 8 милиона лв., а единствено залата в Троян би могла да коства към 6 милиона лв. “, добави министърът, представен от Българска телеграфна агенция.
-->
По думите й има нужда България да разполага със своята подготвителна спортна база, тъй че да дава отговор на европейски стандарти, да има съвременни уреди, които да дават опция на децата и на младежите да упражняват. Според Лечева обаче много безредно се работи през последните години във връзка с огромни спортни зали и обекти. " Те са скъпо струващи и по-късно, в случай че нямаме идея и визия по какъв начин да се ръководят и експлоатират, те могат да останат единствено в тежест на общините “, уточни министърът.

Според нея в случай че една зала не е ангажирана най-малко 200 дни в годината, то тя е на загуба. По думите й спортна зала " Арена Бургас " би трябвало да бъде приключена, с цел да не остане като „ монумент на нелепостта “ на няколко следващи държавни управления. „ Изискала съм доста явен и съответен проект за период за довеждане докрай и за дейностите, които би трябвало да бъдат осъществени “, добави Лечева.

Относно Зимния замък тя сподели, че са вложени близо 6 милиона лв. за неговата рационализация, ремонт, възобновяване, само че оборудването, което поддържа леда, е с доста остаряла технология и с високите цени на енергоносителите, става доста скъпоструващо и е съвсем непостижимо за федерациите и клубовете за потребление.

По тематиката за построяването на новия стадион на ЦСКА, министърът съобщи, че няма да е спънка футболният клуб да има своето съвременно оборудване, само че всеки би трябвало да бъде правилен във връзка с уговорките, които се поемат и разписват по контракти и съглашения. „ Те би трябвало да показват абстрактен план и гаранция за средствата, които ще бъдат вложени в него “, добави Весела Лечева.

В Троян тя участва на демонстрации на локалните спортни клубове във връзка Европейската седмица на спорта за поощряване на двигателната интензивност измежду подрастващите. След това министърът се срещна с ръководителите на клубовете, с които разиска проблемите им.

Кметът на община Троян Донка Михайлова, съобщи, че всяко трето дете в града спортува в лицензиран клуб. В общината има 27 клуба, от които 24 лицензирани. В тях са ангажирани над 900 деца.

Източник: БНР
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР