За да си приготвите нещо с лобода, задължително условие е

...
За да си приготвите нещо с лобода, задължително условие е
Коментари Харесай

В сезона на лободата: Какво здравословно да сготвим?

За да си приготвите нещо с лобода, наложително изискване е листата да бъдат прясно откъснати. Избирайте свежи листа на растението – без потъмняване и увяхване. Рядко можете да намерите лобода на пазара, тъй като е извънредно нетрайна като артикул и търговците заобикалят да я продават.

За да си приготвите лобода вкъщи, би трябвало просто добре да почистите и измиете листата на зеленчука. От този листен зарзават става превъзходна салата – можете да съчетаете с други зеленолистни или да добавите единствено зелен лук. Добавете подправки и салатата е подготвена.

Най-общо - с лобода може да извършите всички предписания, към които обичайно добавяте спанак. Пригответе си чорба, ядене с ориз, даже баница. Ако предпочитате, направете си гарнитура с лободата или навийте сармички с нейна помощ.

Предлагаме ви две предписания, които елементарно можете да си приготвите вкъщи. Първата е за гарнитура с лобода – става дума за вкусно зеленчуково пюре, което ще подхожда на всевъзможни печени или пържени меса. Ето и какви са нужните артикули:

 Сарми с лобода Снимка: Невена Блажева Иванова

Пюре от лобода

Необходими артикули: 1 кг лобода, ½ отново. краве масло, 40 г брашно, 300 мл прясно мляко, сол, черен пипер, няколко скилидки чесън

Начин на подготвяне: Измийте листата от лободата и скилидките чесън и ги сложете да се сварят. Имайте поради, че листата се сваряват доста елементарно, защото са много нежни. След това пасирайте листата и скилидките чесън.

В различен съд сложете маслото и оставете съда на котлона, прибавете и брашното и откакто се получи запръжка, изсипете към нея зеленчуковото пюре. Запържвате и добавяте прясното мляко.

Добавете подправките сол и черен пипер, по избор сложете и други подправки. Варите десетина минути – до момента в който се получи гъстотата, която желаете.

Ориз с чушки и лобода

Следващата рецепта е с ориз и печени чушки. Нужни са ви към 200 г лобода, 1 ч.ч. ориз и няколко червени печени чушки. Сложете в съд нарязан лук и лой и запържете, по-късно прибавете нарязаната лобода и чушките.

Разбъркайте и прибавете ориза, след което прибавете 1 ч.л. червен пипер. Добавете вода и подправки – сол, черен пипер. Варите, до момента в който омекне оризът.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР