За да се разясни какво точно се има предвид под

...
За да се разясни какво точно се има предвид под
Коментари Харесай

Теория на струните за света

За да се обясни какво тъкмо се има поради под „ Струнна доктрина за света ”, преди всичко би трябвало да изясним няколко неща още в самото начало. И по този начин – гравитацията.

Пръв Нютон разкрил за какво ябълките падат на главата му - притегля ги по-голямото тяло на Земята. Така била открита гравитацията. Как тъкмо работила тя, обаче, години по-късно открил Айнщайн. Той потвърдил, че гравитацията не е просто привличането сред телата, а фактът, че тя е просто вдлъбнатини в пространството.

Това значи, че гравитацията е деформиране на тъканта на Вселената. Айнщайн разкрил още доста неща - че светлината е най-бързото нещо, че колкото по-бързо се движиш, толкоз по-бавно тече времето за тебе и т.н.

По времето на Айнщайн обаче други хора открили, че клетките се състоят от атоми, а пък атомите от протони, към които кръжат електрони. В тази конструкция не въздейства гравитацията, а нуклеарната мощ, електро-магнетизмът и слабата връзка.

 Айнщайн

Нещата станали още по-сложни, когато се открило, че тези протони, неутрони, тъй наречените са построени от още по-малки нещица - кварки, които трептят в разнообразни направления. А самите електрони не са нито материя, нито са силово поле, само че може също по този начин да са двете по едно и също време.

Също по този начин се оказва, че един електрон може да се намира тук, може да е там, а може и да е на доста места по едно и също време и в това време на никое място. В един миг той е на едно място, в другия може да се разпръсне и да стане море от вероятни локации.

След всичко това на дневен ред излязъл въпросът за самоизключващите се теории. От една страна всички огромни неща - планети, хора, ябълки, си кръжат по плавни орбити и си се притеглят както би трябвало. Когато обаче стане въпрос за дребните нещица - протони, електрони, кварки, те не се подчиняват на този закон и нищо не е несъмнено.

Тези два закона взаимно се изключват. А границата на това " голямо-малко " не може да бъде открита. По този въпрос Айнщайн станал звезда с откритията си за гравитацията и относителността. Животът му обаче не стигнал да разбере за какво става по този начин и няма ли метод да се обединят тези два закона. За задачата обаче на бял свят се появила Струнната доктрина.

 Бъдеще

Струнната доктрина е открита инцидентно по математически път. Чисто теоретично и с формули математици и физици стигнали до умозаключение, че най-дребните дребни неща, които са ни познати (кварките), изобщо не са най-малките неща. Те самите са построени от още по-малки неща, които не са нито материя, нито частици.

Те съставляват тънки, дребни шайбички от чиста сила - " струни ". Те имат всевъзможни форми и трептят с най-различни трептения и направления. Чрез това изобретение могат да се обяснят доста неща, като да вземем за пример за какво във Вселената има няколко величини, които важат на всички места като гравитацията.

Други сили - нуклеарна, електро-магнетизъм и слабата, също са тъкмо избрани. Ако някоя от тези величини бъде изменена, Вселената въобще няма да съществува. И всичко това зависи от формата на пространството и на тези шайби/струни сила.

Всяка струна има тъкмо избрана форма и от нея зависят всичките тези непрекъснати величини, които задържат Вселената жива. Това е една самобитна галактическа симфония от невидими звуци/трептения.

При струнната доктрина обаче има една въпросителна. Нашите усещания одобряват съществуването на 3+1 измерения: напред-назад, наляво-надясно, нагоре-надолу и време. Тези струни обаче няма по какъв начин да се поберат в тях, защото сходна Вселена им е прекомерно тясна. Математическите калкулации на струнната доктрина важат единствено и само в 11 измерения.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР