За да се ограничи глобалното затопляне, светът трябва да забрави

...
За да се ограничи глобалното затопляне, светът трябва да забрави
Коментари Харесай

Как ценообразуването на въглеродните емисии превзема света

За да се ограничи световното стопляне, светът би трябвало да не помни за изкопаемите горива допустимо най-бързо - с това са съгласни съвсем всички. Как да стане това, е комплицираната част. Икономистите от дълго време поддържат въвеждането на цена на въглеродните излъчвания - механизъм, който Европа вкара през 2005 година Това разрешава на пазара да дефинира най-евтината единица парников газ, която да бъде отстранена, и по този метод обществото да се бори с изменението на климата на допустимо най-ниска цена. Други, в това число доста американски политици, се притесняват, че сходни схеми ще провокират отпор посредством повишение на потребителските разноски. Вместо това под управлението на президента Джо Байдън Америка отпуска стотици милиарди долари за поощряване на екологичните вериги за доставки.

И въпреки всичко, удивително е, че останалата част от света в този момент стартира да наподобява по-европейска - въглеродното ценообразуване се популяризира както в богатите, по този начин и в бедните страни. Вижте Индонезия, деветия по величина замърсител в света. Въпреки че отделя 620 млн. тона въглероден еквивалент годишно, като съвсем половината от внезапно възходящото ползване на електрическа енергия се създава от въглища, страната има зелени упоритости. На 26 септември, по време на старта на първия пазар на въглеродни излъчвания, президентът Джоко Уидодо посочи вероятностите на страната като център за търговия с въглеродни излъчвания, а локалните банки съответно изкупиха заеми от компания за геотермална сила. През февруари страната вкара и локална скица за търговия с излъчвания, която задължава огромните въглищни централи да купуват разрешителни за излъчвания над избран предел.
Промяната
Накратко, даже в страните, които са по-известни като замърсители, в сравнение с като екологични водачи, нещата се трансформират. Според Световната банка към началото на 2023 година 23% от международните излъчвания са били покрити от въглеродни квоти спрямо едвам 5% през 2010 година Разпространението единствено ще се форсира през идващите години, защото от ден на ден страни ще осъзнаят преимуществата на ценообразуването на въглеродните излъчвания, а съществуващите схеми ще разширят обсега си. На 1 октомври Европейски Съюз стартира новаторска политика под тъмно име. Механизмът за въглеродна промяна по границите (CBAM) до 2026 година ще стартира да постанова цена на въглеродните излъчвания върху целия импорт на блока, което значи, че европейските компании ще имат мощен тласък да подтикват доставчиците си по света да станат по-екологични.
Реклама
Разпространението на въглеродното ценообразуване се реализира по три метода. Първо, държавните управления основават нови пазари и такси. Индонезия е един образец. Ако всичко върви по проект, нейният пазар в последна сметка ще бъде комбиниран с налог върху въглеродните излъчвания. През април Япония започва непринуден народен пазар за въглеродни обезщетения, който ще работи паралелно със съществуващата политика за ограничение и търговия с излъчвания, прилагана в Токио. Участниците, отговарящи за към 40% от замърсяването на страната, ще би трябвало да оповестят и дефинират емисионни цели. С течение на времето схемата ще става по-строга, като търговете за въглеродни квоти за енергийната промишленост ще стартират през 2033 година В същото време Виетнам работи по скица за търговия с излъчвания, която ще бъде открита през 2028 година и в границите на която компаниите с излъчвания над избран предел ще би трябвало да ги компенсират посредством пазаруването на заеми.

Второ, страните с по-утвърдени пазари ускоряват политиките си. На 24 септември китайският National Climate Strategy Centre разгласи, че неговата скица за търговия с излъчвания, която е най-голямата в света, ще се измести от фокусирането върху въглеродния интензитет на въглищните централи към фокус както върху техния интензитет, по този начин и върху общите излъчвания. Схемата ще бъде обвързвана с неактивния пазар на въглеродни заеми, което ще разреши на централите да извършват отговорностите си посредством пазаруването на заеми за възобновима сила, залесяване или възобновяване на мангровите гори. Австралия, която се отхвърли от първичното си въглеродно ценообразуване през 2014 година, реформира досегашната беззъба скица, известна като " защитен механизъм ". От юли огромните промишлени предприятия, отговарящи за 28% от излъчванията на страната, би трябвало да понижават излъчванията си с 4.9% годишно по отношение на базовото равнище. Тези, които не съумеят да го създадат, би трябвало да купят въглеродни обезщетения, които се търгуват на цена към 20 $ за звук.

Последният метод, по който се популяризират въглеродните пазари, е посредством трансгранични схеми. Европейската стратегия е най-напредналата. В пилотната фаза на CBAM вносителите на алуминий, цимент, електрическа енергия, торове, водород, желязо и стомана ще би трябвало да рапортуват за " вградените " излъчвания (тези, които се отделят при производството и транспорта). След 2026 година вносители ще би трябвало да заплащат такса, еквивалентна на разликата сред цената на въглерода на тези вградени излъчвания по схемата на Европейски Съюз и всяка въглеродна цена, платена от експортьора на вътрешния му пазар. Безплатните разрешителни за браншове също последователно ще бъдат отстранени, а жилищната и транспортната промишленост ще бъдат включени на пазара.
Все отново е нужно време
Много от тези схеми ще се нуждаят от време, с цел да окажат влияние. Много от азиатските са несигурни, с прекомерно ниски цени, с цел да доведат до значима смяна - много под сегашната европейска цена 80 - 90 евро (85 - 95 долара), която сама по себе си се единствено се приближава до оценката за обществената цена на въглерода на икономистите по въпросите за климата. Например половината от китайските въглищни централи, обхванати от китайската скица за търговия с излъчвания, са с негативна цена на въглеродните излъчвания, което значи, че на процедура им се заплаща за изгарянето на мръсно гориво, защото интензитетът на техните излъчвания е под междинния за страната, декларира Лаури Миливирта от мозъчния концерн Centre for Research on Energy and Clean Air. Схемата също по този начин не съумява да сътвори тласък за прекосяване от въглища към други енергийни източници, отбелязва той.
Реклама
В целия свят деятелите подлагат на критика опцията на компаниите да употребяват обезщетенията, с цел да се отдадат на това, което те назовават " грийнуошинг ", при което фирмите подправено се показват за природосъобразни. Някои схеми също по този начин мъчно потвърждават, че са довели до понижаване на излъчванията. През 2022 година екип от учени, управителен от Андрю Макинтош от Австралийския народен университет, настоя, че залесяването, употребявано като въглеродни заеми в австралийската скица, или не се е случвало, или е щяло да се случи без значение от заплащанията за обезщетения. След това самостоятелен разбор е предложил промени в метода на действие на схемата.

Но даже и лимитираните стратегии за ценообразуване на въглеродните излъчвания ще допринесат за смяна на държанието по простата причина, че предизвикват мониторинга на излъчванията. След стартирането на китайската скица преди две години тя беше придружена от измами, като се твърдеше, че консултанти са помагали на компании да изготвят подправени въглищни проби. В началото на годината длъжностни лица оповестиха, че са почнали дейности против тях, като към този момент са удовлетворени от качеството на данните. Въпреки неналичието на цена на въглеродните излъчвания американските компании също са подтиквани да ги следят. Президентът Байдън е предложил предписание, съгласно което всички бизнеси, продаващи на федералното държавно управление, би трябвало да оповестяват своите излъчвания и да имат проекти за тяхното понижаване. Много огромни компании са показали доброволни цели за нулеви чисти излъчвания като част от маркетинговите си старания. Apple е поела ангажимент да направи веригата си за доставки напълно въглеродно неутрална до 2030 година
Въглеродният отпечатък
А производителите по света са изправени пред още по-голям тласък да наблюдават тъкмо своя въглероден отпечатък - CBAM. Крайната цел на Европейски Съюз е да се оправи с " изместването на въглеродните излъчвания ". Преди въвеждането на CBAM цената на въглеродните излъчвания в Европа означаваше, че локалните промишлености бяха изправени пред спомагателни разноски спрямо тези в страните с по-малко амбициозни проекти за декарбонизация. Това даде тласък на вносителите да се доставят с материали от чужбина, даже в случай че тези първични материали са по-замърсяващи. За да се компенсира това, Европейски Съюз даде разрешителни на промишлените производители. Сега те ще бъдат отстранени с последователното въвеждане на CBAM.

По време на пилотната си фаза CBAM просто съставлява в допълнение усложнение (което икономистите назовават " нетарифна преграда " ) за експортьорите към блока. За да се съобразят с нея, европейските компании би трябвало да рапортуват за вградените излъчвания на своя импорт. Ако сходни данни не съществуват, вносителите би трябвало да употребяват референтни данни, предоставени от Европейски Съюз. За да се подбуден задграничните компании да трансформират държанието си и да потвърдят, че техните излъчвания са по-ниски, те се основават на най-замърсяващите компании в блока. От 2026 година вносителите ще би трябвало да заплащат разликата сред сумата, която би била начислена за вградените излъчвания в границите на европейската скица, и цената на въглеродните излъчвания, която се заплаща за продуктите вкъщи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР