За да са по-достъпни жилищата в България, трябва да има

...
За да са по-достъпни жилищата в България, трябва да има
Коментари Харесай

Има опасност жилищата в България да станат още по-недостъпни

За да са по-достъпни жилищата в България, би трябвало да има общинска и държавна жилищна политика. Тя минава през понижаване на административната тежест за строителите, по-бързо и елементарно урегулиране на нови територии към огромните градове, както и цифровизация при подаване, разглеждане и утвърждение на строителна документи. Това са част от предложенията, които Националната асоциация на строителните бизнесмени (НАСП) и с които предлагането в имотния пазар може да се усили, с цел да бъдат понижени цените на парцелите.

Негативна международна наклонност е жилищата да стават все по-недостъпни “, разяснява ръководителят на НАСП Георги Шопов.

По думите му коефициентът на досегаемост на жилищата в България е 0.68, а в Европа – 0.15 за кв/метър. Това на процедура значи, че към момента в България със една междинна заплата човек може да си закупи 0.68 кв от парцел. Ако обаче не се намерения за по-добра жилищна политика на национално равнище, това може да се промени.
Тромава администрация
По думите на Шопов в себестойността на един парцел, с изключение на строителни материали, влизат още цената на земята, многочислени административни градоустройствени процедури, които лишават сред 3 и 5 години. Последното, по думите на ръководителя на НАСП, е и причина за липсва на непознати капитали в планове.

Ако бъде понижена административната тежест и утвърждението на документи, а издаването на разрешителни за градежи стане по-лесно и бързо, то вложителите доста по-добре ще може да възнамеряват на какви цени да продават. Освен това ще се осъществят и повече планове, което ще докара до понижение в цените на парцелите, защото ще се усили предлагането.

Ще имаме по-висок оборот на по-нормални цени. Не е в наш интерес жилищата да стават по-скъпи “, разяснява Шопов.

Според бизнесмените урегулирането на нови терени към огромните градове би трябвало да става по-лесно. Освен това е добра концепция да се осъществят жилищни планове в Научни-производствени зони (НЗП), остарели и излезли от употреба жп линии и необлагородени, пустеещи територии в разнообразни квартали.

По отношение на презастрояването, съгласно членовете на НАСП казусът не е в всеобщото строителство на жилища, а по-скоро в неприятното обмисляне на града и благоустройството. Проблем е и поддръжката на пътната и инженерна инфраструктура.  НАСП изнесе данни, че София е на последно място по индикатор на компактност от всички останали европейски столици. За столицата той е 2500 поданици на 1 кв. км., за Букурещ – 7 хиляди поданици на 1 кв. км., а за Париж е 20 хиляди поданици на 1 кв. км.

Реализирането на един жилищен план лишава време. Особено при инфлация, би трябвало да предвидим авансово по-висока цена “, съобщи Шопов.
Себестойност
Заради пандемията, войната в Украйна, себестойността на жилищата скача с 31% към началото на май. Само преди 4 месеца тя е била към 27%. Това от своя страна води и до повишаване на крайните цени за купувачите. Земята достига до 50% от себестойността.

По груби сметки, себестойността с Данък добавена стойност е 820 евро на квадрат, без земята ", разяснява ръководителят на НАСП. 

Земята достига до 50% от себестойността. От НАСП изнесоха данни и за инфлацията в строителните материали, основно поради нарастването на електрическата енергия. Така на образец преди 3 години арматурната мостра е коствала към 1.10 лева, а през предходната година е достигнала цена от 2.30 – 2.60 лева Дървеният материал е поскъпнал със 100%, а тухлите – с 50%.

Реализирането на един жилищен план лишава време. Особено при инфлация, би трябвало да предвидим авансово по-висока цена “, съобщи Шопов.
Прогноза за цените
Според бизнесмените най-малко тази година цените на жилищата ще се задържат на сегашните равнища и няма да се повишават. Към момента не се следи понижено търсене от страна на купувачите, макар нарастването на лихвените проценти по заеми. Тенденцията за пазаруване на парцели „ на зелено “ продължава. От НАСП разясняват, че след приемане на акт 16, цената скача най-малко с 20%.

Последната година съвсем всички вложители подвигнаха цените. Няма да има сериозна промяна в този момент “, разясниха от Асоциацията.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР