Умерена наемна активност регистрира офис пазарът в София през първото

...
Умерена наемна активност регистрира офис пазарът в София през първото
Коментари Харесай

Офис пазарът в София регистрира умерена активност

Умерена наемна интензивност записва офис пазарът в София през първото тримесечие на 2024 година. С 10-15 на 100 понижава броят на подписаните покупко-продажби в съпоставяне със същите интервали през последните две години, достигайки размер от едвам 37 200 кв. м.

По-голямата част от този размер е резултат от подновявания на съществуващи контракти и релокации от неконкурентни здания или обекти клас Б. Това демонстрират данните на консултантската компания за бизнес парцели " Къшман енд Уейкфийлд Фортън " (Cushman&Wakefield Forton), получени през днешния ден в Българска телеграфна агенция.

Сделките с парцели в Европа се сринаха

" Компаниите от IT бранша и BPO (аутсорсинг промишлеността бел. реп.) забавят растежа сии не престават да разчитат доста на хибридна работа – това е и повода оптимизацията на площи да остане устойчива наклонност. Все отново фирмите от IT бранша не престават да са главен мотор на наемния пазар на офиси при започване на 2024 година – съвсем половината от размера изискуем точно на този бранш ", заключи Йоанна Димитрова, управител " Офис площи ".

По данни на компанията процентът на незаетите офис площи в София продължава да варира към 15-16 на 100, като в най-високия сегмент на пазара постройките са съвсем напълно заети. Това затвърждава наклонността за пазар на две скорости, като първокласни съвременни планове остават във фокуса на наемателите, до момента в който по-остарелите здания надлежно се обрисуват и като по-слабо конкурентни.

 istock istock
Коуъркинг площите не престават да нарастват, като при започване на 2024 година към този момент надвишават 67 000 кв. м. Основната част от новите площи се отварят в офис здания, което също е част от наклонността за синергия сред гъвкавите и общоприетите офиси. 

" Наличието на гъвкави работни места в един офис план разрешава да се притеглят дребни или нововъзникващи бизнеси с капацитет за напредък, които на даден стадий от разрастването си се трансферират и като независими наематели в постройката ", уточни Йоанна Димитрова. 

Вдигат наемите в София

Общият размер офиси клас А и Б през първото тримесечие на 2024 година остава постоянен на равнища от 2,245 млн. кв. м. Проектите в градеж резервират размер под 200 000 кв. м заради неналичието на стартирано през интервала ново строителство. Последните трендове са резултат от бавното асимилиране на свободните офис площи, както и от несигурната бизнес среда.

Ръстът в наемните равнища, почнал осезаемо да се вижда през 2023 година, продължава и при започване на актуалната година. Офертните наеми за първокласни офис площи в центъра на София се повишават до 17,5 евро/кв. м. Клас А плановете по продължение на огромните булеварди също показват покачване на наемите до 15-16,5 евро/кв. м. 

Нивата на рентабилност при първокласните офиси доближиха 8 на 100 и се чака да останат в този порядък през идващите тримесечия, предвиждат от компанията. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР