За получаването на бетон са нужни вода, пясък и цимент.

...
За получаването на бетон са нужни вода, пясък и цимент.
Коментари Харесай

Огромен ваканционен комплекс ще се появи на Попския плаж

За приемането на бетон са нужни вода, пясък и цимент. И трите съставки се добиват от природата, тъй че изливането на хиляди кубически метра бетон по Българското Черноморие за някои може да наподобява като натурален развой. От десетилетия тази логичност движи българските вложители, които виждайки опция да построят следващия хотел, гледат да не я изтърван.

Най-пресният образец е желанието на „ Еко Камп “ ЕООД да построи ваканционно населено място с " къмпинг единици " на Попския плаж в Царево. Инвестиционното предложение е от ноември 2023 година, а напълно скоро – на 10 май тази година – се организира публично разискване.
Плановете на вложителя
Според документите на плана в комплекса ще има къмпинг и глемпнг зони, мобилни къщи, вили, ВИП зона, ресторант с басейн и състезателен център. Освен всичко това ще бъде построено лятно кино, паркинги, стадиони, както и двуетажни вили.

Къмпинг зоната е планувана с 24 места за кемпери и 48 каравани. Гостите ще разполагат с две обслужващи здания с тоалетни и душове.

В първокласната зона са планувани 9 глемпинг палатки и 7 къщи, ситуирани на дърветата. Във всяка ВИП къмпинг зона ще има и построена лагуна. В северната част е планиран и сет от 63 мобилни къщи, ситуирани сред общи зони и островчета.

В общите елементи ще има ресторант, басейн, барбекю, детски площадки, беседки, СПА център със закрит басейн и сауна, игрище за футбол, два тенис корта и игрище за плажен волейбол. Ще има построена и зона за споделено работно пространство.

Освен всичко това обаче във ваканционното населено място са планувани и стандартни солидни вилни здания, излиза наяве от капиталовото предложение.

За строителството на курортното населено място са обезпечени 19 парцела в землището на Царево. Проектът ще е ситуиран върху 100 декара, като мобилните и неподвижните къщи ще са сложени върху 24 декара.



Визуализация на проекта/ Снимка: Скрийншот Smart Propert Fund

Комплексът е плануван на Попския плаж, който се намира на север от Царево и на юг от Арапя. Пейзажът към него се загрозява от призрачния „ Коста дел Кроко “ – огромен ваканционен комплекс, който повече от две десетилетия стои незавършен.

Според „ Еко Камп “ ЕООД, вложител в новия комплекс, тяхната инвестиция в действителност ще усъвършенства пейзажа и ще скрие този „ Призрачен град “. Или в резюме, ще се излее още бетон, с цел да се скрие остарелия.

Ще бъдат издигнати най-малък брой вили, чиято съществена функционалност е да прикрият гледката към „ Призрачният град “ на българското Черноморие – изоставеният градеж на комплекс „ Коста дел Кроко “ край Царево “, пишат от „ Еко Камп “ в отговор на въпроси на Economic.bg, свързани с плана.
Кой е вложителят в плана?
Зад „ Еко Камп “ стои една от най-известните български IT компании – SiteGround. Навлизането на притежателите ѝ Иво Ценов и Тенко Николов в бизнеса с недвижими парцели стартира с учредяването на акционерното сдружение „ Смарт Пропърти Фънд “ през есента на 2020 година, което бързо набира известност.

В портфолиото на компанията влиза и основаното същата година еднолично сдружение с лимитирана отговорност „ Еко Камп “, чийто шеф е Атанас Калоянов.

От „ Еко Камп “ отхвърлиха да разясняват каква е плануваната инвестиция във вилното населено място в Царево, само че обясниха, че теренът е определен, защото е бил към този момент „ разгласен за продажба точно с такова вероятно предопределение – туристически обект, къмпинг “.

От Economic.bg попитахме вложителите за какво възнамеряват такова огромно строителство на тази територия и изливането на такова количество бетон, защото всичко това доста се разграничава от концепцията за къмпинг. 

Проектът планува застрояването на едвам една пета от закупената от нас повърхност. Решението ни за минимално строителство се базира на обстоятелството, че теренът се намира наоколо до предпазена зона. Не предвиждаме и създаване на бетонни паркинги, те ще бъдат тревни и/или с трошляк, съгласно теренът “, пишат от „ Еко Камп “.

Инвестиционното предложение към този момент мина без забележки през РЗИ и Басейнова дирекция. Следващата стъпка е Екологичен публичен съвет при РИОСВ-Бургас. Едва по-късно, в случай че всичко по документите е изрядно, ще бъде издадено позволение за градеж.

Искаме да има развиване на район, само че пък е притеснително, когато това се случва на парче “, разяснява за Economic.bg кметът на Царево Марин Киров.

Той споделя, че администрацията е извънредно внимателна към желанията на вложителите в района, защото към момента няма Общ организационен проект на региона.

Самата самодейност е много смесена. Планирани са палатки, бунгала, кемпери и каравани. Но и всеобщо строителство. Трябва да се реши целесъобразността на инвестицията и по какъв начин един подобен комплекс би се вписал в региона “, споделя кметът.

И прибавя, че в случай че екоинспекцията утвърди оценката на влияние и не откри нарушавания, общината няма законовото съображение да спре този план или да го саботира.

Ще изпълняваме закона подобен, какъвто е. “
Общ организационен проект на Община Царево
Община Царево няма Общ организационен проект от към 15 години, само че по думите на Марин Киров към този момент се работи в вярната посока.

От началото на тази година, по възложение на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ), се изготвя план на Общ организационен проект. Той се написа от Националния център по териториално развиване, който е дъщерно сдружение на министерството.

Преди към три седмици ни беше показана подложката на Общия организационен проект и имаме уверението, че през юни месец ще бъде приключена и показана на възложителя, с цел да бъде подложена на публични разисквания. Така че има развиване “, споделя Киров.

Текстовете на Устройствения проект плануват териториите на юг от Царево – Варвара, Синеморец, Резово – и във вътрешността в Странджа да са напълно в предпазени зони. Единствено самият град Царево и към Лозенец да бъдат урбанизирана територия.

За нас това е един баланс и не протестираме против по този начин направеното предложение “, споделя кметът.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР