За да живее нормално спрямо средните български стандарти, четиричленно домакинство

...
За да живее нормално спрямо средните български стандарти, четиричленно домакинство
Коментари Харесай

Растат ли наистина доходите в България и колко скъп е животът

За да живее обикновено по отношение на междинните български стандарти, четиричленно домакинство в България с двама родители и две деца би трябвало да получава чисто 2 325 лева на месец или 581 лева на човек, разяснява в „ Здравей, България” по NOVA Виолета Иванова от КНСБ.

Сумата е усреднена за страната към края на декември. В най-скъпия град - София тя нараства до 3 024 лева за домакинство или приблизително 756 лева на човек.

Кой взима заплата от 3500 лева у нас

Можете ли да си позволите да имате деца в България

Неудобната истина за приходите в България

В същото време междинната месечна брутна работна заплата в България през четвъртото тримесечие на 2017 година е била e 1 095 лева, сочат данните на Национален статистически институт. Доходите се движат в доста необятни граници. От 805 лева в Смолян, до 1 571 лева в София.

Нетните хонорари, т.е. парите, с които действително разполагат хората, обаче са много по-ниски. От към 631 лева в Смолян, до 1231 лева в София. Тоест междинните заплати в страната като цяло не покриват нужните за естествен живот на едно семейство разноски.

КНСБ: Доходите ни порастват, само че не живеем по-добре

Защо ниските заплати са разрушителни за България

В същото време цените на доста от стоките в България се приближават до средноевропейските.

„ Хранителните ни артикули доближават до 71% от междинните европейски ценови нива, а някои от тях като растителните масла надвишават междинните европейски нива с към 9%. Цените на млякото и млечните артикули са към 90% от междинните европейски”, уточни Виолета Иванова.

Все отново растежът на приходите в България е неоспорим факт. Само през предходната година заплатите са нарастнали с 5,6%, при инфлация от 0,4%.

„ От една страна има повишение на цените на питателните артикули, което е обвързвано с това, че сме в общ пазар, само че въпреки това имаме побутване на заплатите нагоре, което също идва от това, че сме в Европейския съюз”, разяснява икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за стопанска система и политика. Според него, това че българските работодатели се конкурират с европейските при привличането на чиновници води до нарастване на възнагражденията в България.

Той уточни, че през 2008 година междинната заплата в страната е едвам 40% от стандарта на живот, изчислен от КНСБ. А в този момент равнището на приходите към този момент е 80% от нужните за издръжката на едно семейство.

„ Около 31% от промишлените предприятия в България декларират, че имат дефицит на чиновници и това в действителност забавя техния развой на развитие”, регистрира Виолета Иванова. Според нея повода за дефицита на хора са точно ниските хонорари.

В същото време обаче и неравенството в страната пораства. Разликата сред приходите на най-богатите и най-бедните 10% от българите е 8 пъти. А към 30% от хората живеят в безспорна беднотия с бюджет под 314 лева месечно. На този декор това, че да вземем за пример ръководителят на Комисията за финансов контрол (КФН) ще получава главно месечно заплащане в размер на 13 146 лева, звучи възмутително.

„ Проблемът на политиците и депутатите не са заплатите им. Проблемът са парите, които получават отвън заплатите си и опцията да боравят с голяма власт”, акцентира Стоян Панчев.

Той уточни, че дефицита на квалифицирани служащи в България значително се дължи на адекватността на просветителната система.

Виолета Иванова уточни, че обезпеченият най-малък приход от българската страна е 75 лева на месец. А прагът на беднотия в страната, отново съгласно страната, е 321 лева

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР