За да бъде печената гъска вкусна и крехка, тя преди

...
За да бъде печената гъска вкусна и крехка, тя преди
Коментари Харесай

Как да приготвим печена гъска

За да бъде печената гъска вкусна и нежна, тя на първо място би трябвало добре да се приготви. Това не е мъчно, само че изисква време – два дни, което значи, че би трябвало да я купите няколко дни, преди да я сервирате.

Сложете гъската на масата и с пинсета отстранете всички останки от пера. С дребен нож отстранете мазнините, ситуирани към врата, както и тези, които се намират при коремния прорез.

Надупчете кожата, която се намира на гърдите, а също тази на бутчетата и местата, където краката се съединяват с тялото. В огромна тенджера кипнете вода и пуснете гъската вътре с краката нагоре.

 Гъска на фурна

Оставете за една минута и я извадете. Изчакайте водата още веднъж да кипне и пусне гъската с краката надолу, отново за една минута. Извадете птицата, излейте водата от нея и добре подсушете с забрадка извън и от вътрешната страна.

Вземете едра сол – една чаена лъжичка за килорам месо – и я смесете с черен пипер и по избор можете да добавите и риган. С тази примес натъркайте гъската извън и от вътрешната страна и я оставете на студено за два дни.

 Готвена гъска

Тази процедура се прави, с цел да изсъхне кожата и при печене да стане златиста и хрупкава. Гъската би трябвало добре да се изпълни и зашие.

За заряд можете да употребявате каквото желаете: ориз, дроб с лук и каквото друго ви хрумне. Плънката би трябвало да се състои от нарязани части месо, в случай че има такова в плънката, само че не доста ситни, смесени със зехтин или масло.

Гъската се цялостни директно преди печене. Зашийте с пълен конец. За да ви е по-лесно след това да го премахнете, правете огромни бодове с дебела игла.

Загрейте фурната на най-много. Вземете тава с високи стени, сложете скара върху нея и налейте вода да покрие дъното - към сантиметър.

Сложете гъската върху скарата с гърба нагоре. Сложете тавата в загрятата фурна, затворете малката врата и оставете за 15 минути. След това намалете температурата до 160 градуса и обърнете гъската.

Продължете да я готвите по този начин към час и половина. Ако птицата е по-голяма, ще са ви нужни два часа, с цел да се изпече добре и да получи хрупкава коричка.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР