За четвърта поредна година Стара Загора отчита ниски нива на

...
За четвърта поредна година Стара Загора отчита ниски нива на
Коментари Харесай

Стара Загора отчита ниски нива на замърсяване с ФПЧ в атмосферата

За четвърта поредна година Стара Загора регистрира ниски равнища на замърсяване от фини прахови частици, това стана ясно през днешния ден по време на извършеното съвещание на  Програмния съвет за оценка и ръководство качеството на атмосферния въздух към Община Стара Загора. На съвещанието беше разискван и признат доклад за осъществяване през 2020 година на ограниченията за възстановяване на качествата на атмосферния въздух (КАВ), включени в проекта за деяние на „ Актуализирана стратегия за понижаване на нездравословните излъчвания в атмосферния въздух (ФПЧ10) и постигане откритите правила на територията на град Стара Загора с интервал на деяние:2016-2020 г “.

В резултат на осъществяване на ограниченията, заложени в Програмата са реализирани обилни резултати по понижаване на излъчванията от фини прахови частици. „ За четвърта поредна година автоматизираната измервателна станция „ Зеления чеп “ регистрира равнища на замърсителя ФПЧ10, които са доста по-ниски от нормите, както като средногодишна централизация, по този начин и като брой превишения на средноденонощната норма. Съгласно националното и европейско законодателство тези резултати са задоволително съображение да се одобри, че въздухът в Стара Загора е чист. Независимо от постигнатите положителни резултати през последните четири години, за опазване и поддържане на постигнатото, Община Стара Загора планува създаване на нова стратегия, която да бъде с деяние от 2021 до 2025 година “, изясни отрасловият зам.-кмет Йордан Николов. Той добави, че записаната през 2020 година средногодишна стойност е 22,64 микрона на пространствен метър, което е близо два пъти по-ниско от допустимата средногодишна норма.

Николов напомни, че Община Стара Загора работи по извършване на план по стратегия LIFE на Европейски Съюз „ Българските общини работят дружно за възстановяване на качеството на атмосферния въздух “ за замяна на отоплителните уреди на семействата с по-екологични такива. Сключен е контракт за реализация на план „ Прилагане на ограничения за възстановяване качеството на живот в град Стара Загора “ по ОПОС. По плана ще бъдат доставени нови 33 електрически рейса и 18 двойни зарядни станции като към този момент има определен реализатор.

По време на срещата стана ясно още, че се планува уголемение на честотата на машинно миене на улиците през цялата година. Одобреният доклад от Програмния съвет за осъществяване през 2020 год. на  „ Актуализирана стратегия за понижаване на нездравословните излъчвания в атмосферния въздух (ФПЧ10) и постигане откритите правила на територията на град Стара Загора “ ще бъде импортиран за приемане от Общински съвет – Стара Загора.

В съвещанието на програмния съвет присъединяване взеха още Росица Копривчина, - шеф дирекция „ Транспорт, непорочност и екология “ в Община Стара Загора, Пламен Йорданов - шеф отдел „ Екология и гори “, както и представители на институции и Неправителствени организации: Регионална инспекция за опазване на околната среда – Стара Загора, РЗИ – Стара Загора, Тракийски университет, Търговско промишлена палата Стара Загора, Сектор Политическа партия към ОД на Министерство на вътрешните работи - Стара Загора, Сдружение с нестопанска цел „ Зелени Балкани “  и Сдружение с нестопанска цел „ Гражданско обединяване - Стара Загора “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР