За бременните обстановката тази година никак не е спокойна -

...
За бременните обстановката тази година никак не е спокойна -
Коментари Харесай

Коронавирус и бременност - какво е известно на науката до момента

За бременните ситуацията тази година по никакъв начин не е спокойна - в края на зимата пристигна първата вълна на грипа, след нея и втора – този път с вирус тип Б, а по-късно се добави и новият корнавирус.

Малко е известно към този момент по какъв начин възможна зараза с COVID-19 би се отразила на бременните. Според здравната статистика бременните нормално по-тежко прекарват грипа и всички инфекции на дихателните пътища, спрямо тези дами, които не чакат дете. Това е по този начин, тъй като бременността въздейства на имунната система, а колкото повече нараства плодът в утробата, толкоз натоварването на белите дробове на бъдещата майка се усилва и на организма му е мъчно да се бори с вируса.

Въпреки че данните, които са събрани за ковид до началото на март 2020 година са нищожни, няма съображение да се счита, че заболяването и вероятните затруднения ще са повече.

Това са изводите, публикувани в доклада на Световната здравна организация в края на февруари.

Анализът от информацията за 147 бременни, инфектирани с ковид сочи, че тежки признаци са имали 12 от тях (8%), а единствено на една положението е било сериозно. Всички останали са прекарали инфекцията релативно леко.

Още е доста рано да се каже по какъв начин заболяването се отразява на майка и на бебето.

Според резултати от неголямо проучване публикувано на 12 февруари в влиятелното научно издание  The Lancet,  9 новородени, чийто майка са се заразили с ковид в края на трeтия триместър на бременността, са се родили здрави и в кръвта им вирус не е открит.

Истината е, че лекарите са подхванали специфични ограничения, с цел да предотвратят предаване на болестта от майката на плода, всички майки са родили със секцио, а незабавно по-късно бебета са били изолирани.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР