Сериозен ръст на хората с хранителни разстройства у нас, наблюдават

...
Сериозен ръст на хората с хранителни разстройства у нас, наблюдават
Коментари Харесай

Опасно: Близо 500 000 души у нас страдат от хранителни разстройства

Сериозен растеж на хората с хранителни разстройства у нас, следят психолози. По техни данни става дума за близо 500 хиляди души, а най-засегнатите са младежите. Как 30 кг телесно тегло се възприема за наднормено и какъв е пътят на спасението от анорексията?

" С всяко премерване на кантара започвах да се лимитирам от ден на ден и повече. Все си споделях, че би трябвало още няколко кг да отслабна ", споделя Диана Одринска.

Така анорексията влезнала в живота на Диана. Притеснителната и артистична ученичка незабелязано почнала да вижда храната в цифри и да мери всяка калория.

" Много се влияех от това, когато видя човек примерно, че е по-слаб от мен, незабавно ме връхлитаха мисли, които ми споделяха, че би трябвало и аз да стана толкоз слаба. И по тази причина е значимо, когато човек забележи такива неща, които се случват с него, незабавно да потърси помощ ", безапелационна е Диана.

" Тя е една от дребното ми клиентки, които пристигнаха доста стимулирани. Изключително уплашена от това, че би трябвало да качва килограми, както е всяка една от тях, само че в това време стимулирана, съдействаща ", разяснява пред националната телевизия Полина Василева - психолог.

Минус 20 кг по-късно Диана сама осъзнала, че има проблем- споделила с родители, приятелки, потърсила психолог.

" Редовно в кабинета идват девойки, които тежат по 30 кг. Това можете да си визиите, че е един ходещ скелет, от време на време към този момент с рани по себе си. Те в огледалото виждат едни дебели бедра, големи бузи ", сподели Полина Василева.

Проблемът у нас - без значение дали е анорексия, булимия или безотговорно преяждане, към момента се счита за тематика табу и даже се възприема като глезотия. Но не е.

" Все още чуваме това е лиготия, нищо ти няма, да ти имам проблемите, както си спряла да ядеш, по този начин и ще започнеш. Така не трябва, това са в действителност съществени болести, смъртността при тях е висока ", безапелационна е Полина Василева - психолог.

Макар и сложен, пътят за възобновяване е изпълним. А главната съставна част в рецептата е любов към себе си и приемане. Да се заобича продължава да се учи и Диана, само че към този момент е направила първата стъпка, като е потърсила помощ.

" Важното е човек да се приема подобен, какъвто е и даже да вижда някакви недостатъци в себе си, да ги приема ", безапелационна е Диана Одринска.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР