ЮНЕСКО добави центъра на Одеса в Списъка на застрашеното световно

...
ЮНЕСКО добави центъра на Одеса в Списъка на застрашеното световно
Коментари Харесай

ЮНЕСКО добави центъра на Одеса в Списъка на застрашеното световно наследство

ЮНЕСКО добави центъра на Одеса в Списъка на застрашеното международно завещание. “Одеса – свободен и международен град, именито пристанище, белязало киното, литературата и изкуствата, по този метод е сложена под засилената отбрана на интернационалната общественост ”, се показва в изказването, направено от генералния шеф на ЮНЕСКО Одре Азуле.

Историческият център на украинския пристанищен град на Черно море Одеса беше включен в Списъка на застрашеното международно завещание на ЮНЕСКО, макар съпротивата на Русия, оповестяват международните информационни организации, предава Българска телеграфна агенция.

На изключителна сесия на Комитета за международно завещание в Париж шест от 21 страни гласоподаваха “за ”, 14 се въздържаха, а Русия гласоподава срещу включването в листата на Одеса – град, именуван от време на време “Перлата на Черно море ”.

“Одеса – свободен и международен град, именито пристанище, белязало киното, литературата и изкуствата, по този метод е сложена под засилената отбрана на интернационалната общественост ”, се показва в изказването, направено от генералния шеф на ЮНЕСКО Одре Азуле.

Като цяло пощадено от началото на войната през февруари 2022 година, обитаемото място на няколко пъти стана обект на съветски бомбардировки.

Русия, член на Комитета за международно завещание, осъди по време на сесията “повърхностно досие ”, построено въз основа на “копи-пейст на страницата в Уикипедия ” за Одеса. Страната също по този начин упрекна украинските управляващи, че “сами са разрушили монументи ” в Одеса.

Украинският президент Володимир Зеленски разгласи през октомври кандидатурата на историческия център на Одеса.

“С оглед на заканите, които тегнеха върху това завещание от началото на войната, Комитетът за международно завещание прибягна до изключителна процедура ”, се споделя в изказване на ЮНЕСКО. В него се напомня, че той е “осигурил възобновяване на вредите, нанесени на Музея на изящните изкуства и Музея на модерното изкуство в Одеса от началото на войната ”.

“Надяваме се, че този статут ще помогне за опазването на културното завещание на Одеса, застрашено след нахлуването на Русия в Украйна ”, се показва още в изказването. “С решението се признава изключителната универсална стойност на обекта и отговорността на цялото човечество да го опазва ”.

От Комитета показват още, че според Конвенцията за запазване на международното културно и естествено завещание всички 194 страни, които са я приели, се задължават “да не подхващат никакви умишлени дейности, които могат директно или индиректно да увредят обект на международното завещание, и да спомагат за неговото запазване.

Новият статут също по този начин дава опция на Киев да изиска засилена техническа и финансова интернационална помощ, с цел да обезпечи отбраната и възобновяване на обекта, в случай че той бъде развален, се споделя още в изказването.

Макар заявката за включване на Одеса в листата да е подадено от украинските управляващи едвам през октомври 2022 година, решението е взето по ускорена процедура заради продължаващия спор на територията на Украйна.

Организацията отбелязва, че тази процедура е планувана в конвенцията при положение на изключителна обстановка, като показва също, че подготвителна процедура с присъединяване на интернационалните специалисти е стартирала още през лятото на предходната година с поддръжката на Италия и Гърция.
Комитетът за международно завещание на ЮНЕСКО е взел решението да включи историческия център на Одеса в своя лист, заобикаляйки процедурните правила и нарушавайки главните правила на работа, счита съветското непрекъснато посланичество в организацията.

“Решението за включване на Одеса в Списъка на застрашеното международно завещание беше взето под натиска на обединявания Запад, заобикаляйки процедурните правила ”. Според съветските представители украинските управляващи са скрили от ЮНЕСКО информация за разрушаването на монументи в историческия център на Одеса преди включването на града в Списъка и не са дали данни, поискани от консултативните органи.

КЕВР разисква цената на газа за февруари

ЮНЕСКО добави центъра на Одеса в Списъка на застрашеното международно завещание

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР