Юли винаги е нажежавал по червено политическите страсти, засенчвайки горещниците.

...
Юли винаги е нажежавал по червено политическите страсти, засенчвайки горещниците.
Коментари Харесай

Идват съдбовните дни, които се повтарят на 20 години

Юли постоянно е нажежавал по алено политическите пристрастености, засенчвайки горещниците. А за България през 20 години в най-новата ни история в тези дни се случват в действителност съдбовни събития. На 24 юли 1990 година Народното събрание смъкна Петър Младенов и постави старта на най-голямата вяра - избора на първия либерален президент Желю Желев.

21 години по-късно на същата дата Симеон Сакскобургготски постави клетва като първия монарх, станал министър председател.

Сега, 20 години по-късно, още веднъж сме изправени пред смяна. Каква, зависи от идващите пет съдбовни дни, които предстоят на политиците у нас, преди да се завърти рулетката за сформиране на държавно управление. Те ще покажат дали другото е ново или остаряло, дали остарялото си е научило урока и дали новото носи в действителност смяна.

Първото тестване е със старта на 46-ото Народно събрание. Точно в 8,30 ч. на следващия ден служебният кабинет ще измине дистанцията от " Дондуков " едно до историческата постройка на Народното събрание, с цел да участва на клетвата на новите депутати. Силите им по волята на суверена са съвсем приравнени и допускат разговор. И лъчение на устойчиво държавно управление. Но ще се случи ли?

За разсъдък ще призове доайенът Мика Зайкова. И за сформиране на кабинет, тъй като хората се умориха от избори. Същото ще изиска и президентът Румен Радев. Мая Манолова ще вдигне тематиката за изчегъртването и продължаването на проверката на Борисов. Христо Иванов ще постави в центъра на дневния ред оставката на Иван Гешев и основаването на специфична комисия за това. Българска социалистическа партия ще избяга от тематиката за неуспеха си на вота с популисткия апел за шоково повдигане на заплати и преизчисляване на пенсиите.

В програмна тирада водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ ще очертае границите сред смяна и замяна като основа за рестарт на държавността. Той ще уточни и целите, към които партиите би трябвало да се обединят, с цел да стартира възобновяване на страната от коронакризата и политическото безвремие.

Най-големите упования са ориентирани към най-голямата партия - " ИТН ". От ръководителя на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов всички чакат тактиката за новото държавно управление и държанието им в Народното събрание.

То ще стане ясно минути по-късно - с избора на ръководител на Народното събрание. Този път той може да не нито по този начин елементарен, нито по този начин бърз като се има поради, че кандидатурата няма да е една. ГЕРБ издигнаха изключената за изменничество от Слави Росица Кирова, Българска социалистическа партия заложи на Кристиян Вигенин, а " Изправи се.БГ! Ние идваме " - на Татяна Дончева. И въпреки че Демократична България разгласи, че няма искания за постове в Народно събрание, остана чувството, че двете по-малки партии на митинга нямат нищо срещу да поемат управлението на законодателната власт, щом изпълнителната ще е в ръцете на Има Такъв Народ. Но към този момент най-големи са шансове Ива Митева да седне още веднъж в председателския стол.

Ден по-късно е съдбовното време за правосъдната система. След следващия отчет на Европейска комисия, отчел непълен надзор над основния прокурор и неприятно действие на Висшия правосъден съвет, магистратите от Висш съдебен съвет са подложени на тестване. В четвъртък те ще гледат настояването на правосъдния министър Янаки Стоилов за предварително освобождение на Иван Гешев. Вариантите са три. Първият - да няма кворум и съвещанието да се провали. Вторият Висш съдебен съвет да одобри причините на министъра, с което да изненада и самия него. Третият е болшинството, избрало Гешев, да се преповтори, само че с грандиозното шоу, което четиримата опозиционери против обвинител № 1 с голямо наслаждение ще създадат, подкрепени от агитките пред Съдебната палата.

Петък ще е ден за съвещания. Ако президентът Радев реши да даде повече време на партиите и да ги извика на " Дондуков " 2 в понеделник, диалозите ще са в Народното събрание. Иначе маратонът от срещи при президента стартира още с конституирането на Народното събрание.

Уикендът по традиция е за шоуто на Борисов. Но защото Нинова е запазила неделята за себе си, следващите директни предавания от централата на ГЕРБ или някоя екопътека може да са в събота.

Неделя ще е най-инфарктният за Корнелия Нинова пленум. Той би трябвало да направи разбор на изборните резултати и по този начин да ги извърти, че да показа по-малкия брой депутати на партията като огромен триумф. За да оцелее лидерката, която сподели, че оставка не подава. Вътрешната съпротива обаче към този момент зареди оръжията против нея и на " Позитано " 20 се чака канонада. Още повече, че структурите в страната врят и кипят, тъй като новата парламентарна група на Българска социалистическа партия е единствено от водачите на листи - парашутистите на Нинова. Тя не почете даже молбата на социалистите от 25 МИР София да стане народен представител от Варна, с цел да имат и те собствен представител в Народното събрание.

Независимо кой по какъв начин ще понесе политическите горещници, идва понеделник, който по традиция е непокътнатото време за изненадите на Слави.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР