Южноафриканско проучване показва намален риск от хоспитализация и тежко заболяване

...
Южноафриканско проучване показва намален риск от хоспитализация и тежко заболяване
Коментари Харесай

Проучване в Южна Африка показва по-нисък риск от хоспитализация с Омикрон спрямо Делта

Южноафриканско изследване демонстрира понижен риск от хоспитализация и тежко заболяване при хора, инфектирани с разновидността на ковид " Омикрон " спрямо този с " Делта ", макар че създателите показват, че част от това евентуално се дължи на високия имунитет на популацията, осведоми " Ройтерс ".

Въпросите за вирулентността на " Омикрон " са в основата на научния и политически спор в доста страни, откакто държавните управления се борят с това по какъв начин да отговорят на разпространяването на разновидността, до момента в който откривателите се надпреварват да го схванат.

Новото изследване, което към момента не е рецензирано, се е пробвало да оцени тежестта на болестта, като съпоставя данните за зараените с " Омикрон " през октомври и ноември с данни за инфектирани с " Делта " сред април и ноември, всички в Южна Африка.

Анализът е осъществен от група учени от Националния институт по заразни заболявания и огромни университети, в това число Университета Витватерсранд и Университета Квазулу-Натал.

Те са употребявали данни от четири източника: национални данни за COVID-19 случаи, докладвани на Националния институт по заразни заболявания, държавни лаборатории, една огромна лаборатория в частния бранш и геномни данни за клинични проби, изпратени до института по заразни заболявания от частни и държавни диагностични лаборатории в цялата страна.

Авторите са открили, че рискът от приемане в болница е почти 80% по-нисък за тези, инфектирани с " Омикрон " спрямо " Делта ", и че за тези в болница рискът от тежко заболяване е почти 30% по-нисък.

Те обаче предизвестиха да не се вършат прибързани изводи по отношение на присъщите характерности на " Омикрон ".

" Трудно е да се разграничи относителният принос на високите равнища на имунитета на предходната популация по отношение на присъщата по-ниска вирулентност към следената по-ниска тежест на болестта ", пишат те.

Пол Хънтър, професор по медицина в английския университет в Източна Англия, дефинира южноафриканското изследване като значимо и сподели, че това е първото вярно извършено изследване, което се появява в предпечатна форма по въпроса за тежестта на " Омикрон " по отношение на " Делта ".

Но Хънтър сподели, че главната му уязвимост е, че съпоставя данните на Omicron от един интервал с данните на Delta от по-ранен интервал.

" Така че, макар че случаите на Omicron е по-малко евентуално да завършат в болница, в сравнение с случаите на Delta, не е допустимо да се каже дали това се дължи на присъщите разлики във вирулентността или дали това се дължи на по-високия имунитет на популацията през ноември спрямо по-рано през ноември. годината ", сподели той.

" До известна степен това няма значение за пациента, който се интересува единствено от това, че няма да се разболеят доста. Но е значимо да се знае, с цел да се даде опция за по-добро схващане на евентуалния напън върху здравните услуги. "

Резултатите от огромно изследване на Imperial College London, оповестени предходната седмица, демонстрираха, че няма признаци, че Omicron е по-мек от Delta, макар че данните за хоспитализациите остават доста лимитирани. Не е рецензиран и оповестен в здравно списание.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР