Това е деликатен момент за Иран. Президентът Раиси е вторият

...
Това е деликатен момент за Иран. Президентът Раиси е вторият
Коментари Харесай

Анализ: Какво ще се случи, ако смъртта на Раиси бъде потвърдена?

Това е внимателен миг за Иран . Президентът Раиси е вторият най-съществен човек в Иран след висшия водач аятолах Али Хаменей.

Това разяснява Алистър Бънкъл, сътрудник за Близкия изток на телевизия " Скай ".

Ако гибелта му бъде доказана, тя ще има далечни последствия.

В непосреден проект неговият вицепрезидент Мохамед Мохбер ще поеме ръководството и в границите на 50 дни ще бъдат извършени избори .

След години на антиправителствени демонстрации, последвали гибелта на Махса Амини през 2022 година, това може би е моментът протестното придвижване да се възроди още веднъж.

Освен това и в Иран има доста дисидентски групи, в това число отклонение на " Ислямска страна " - дали те ще се опитат да се възползват от тази обстановка .
 Би Би Си: Какво значи
Би Би Си: Какво значи " твърдо кацане " в авиацията?

Терминът се употребява главно от съветските медии

Раиси не беше универсално известен в Иран. Той стана президент през 2021 година едвам на втория тур и единствено при изборна интензивност от 41% , най-ниската от революцията през 1979 година насам.

Наследникът на Раиси най-вероятно ще бъде определеният претендент на висшия водач и сигурно различен ултраконсервативен хардлайнер.

В по-дългосрочен проект гибелта на Раиси би имала последици за висшия водач. Той беше считан за един от двамата съществени претенденти за правоприемник на аятолах Али Хаменей след гибелта му, като другият беше синът на Хаменей - Мохтаба.
 Хеликоптер, пренасящ иранския президент, претърпя случай Обновена
Хеликоптер, пренасящ иранския президент, претърпя случай

Животът на Ебрахим Раиси и иранския външен министър е " в заплаха "

Предизвикателството, пред което са изправени екипите за търсене и избавяне, е голямо, при мощна мъгла, дъжд и в мрачевина. Надеждата избледнява.

За религиозните и консервативните иранци гибелта на Раиси ще бъде мотив за скръб; а за мнозина обаче това е кончината на човек, който има кръв по ръцете си
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР