Южна и Северна Корея възстановиха своите директни комуникационни канали след

...
Южна и Северна Корея възстановиха своите директни комуникационни канали след
Коментари Харесай

Южна и Северна Корея възстановиха комуникацията си

Южна и Северна Корея възвърнаха своите директни информационни канали след месеци на спиране, оповестиха двете страни във вторник, когато се отбелязва 68-ата годишнина от подписването на съглашението за помирение за преустановяване на Корейската война, заяви Investor.

Президентът на Южна Корея Мун Дже Ин е обменял персонални писма със севернокорейския водач Ким Чен Ун от април насам, оповестяват от кабинета му. Двамата също по този начин са се договорили да възстановят информационните връзки. Този ход ще помогне за възстановяване на двустранните връзки.

Северна Корея едностранно прекъсна всички информационни канали сред държавните управления и военните в двете страни през юни предходната година. Комунистическото държавно управление в Пхенян реагира по този метод на пропагандни дейности на консервативни южнокорейски деятели и севернокорейски бежанци на границата, които били ориентирани против управлението в Северна Корея. Сеул беше упрекнат, че не е подхванал никакви дейности против тези акции.

Горещата линия сред президентския офис в Сеул и офиса на севернокорейския водач също беше наранена от подхванатата от Пхенян мярка. По-късно Северна Корея взриви и междукорейския офис за връзка в граничния град Кесон.

Всички корейци желаят двустранните връзки да се възстановят " допустимо най-скоро ", обявиха севернокорейските държавни медии във вторник.

Висшите водачи се споразумяха да възстановят взаимното доверие и да предизвикват помиряването посредством „ възобновяване на обособените линии за връзка в Корея “, пишат още медиите в Северна Корея.

Страната е интернационално изолирана поради програмата си за нуклеарно оръжие. В резултат на несполучливата среща на върха сред Ким Чен Ун и някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп във Виетнам през февруари 2019 година междукорейските връзки също се озоваха в задънена улица.

Тръмп и Ким не съумяха да се спогодят за пътна карта за разоръжаването на севернокорейската нуклеарна стратегия, както и за контрамерки от страна на Съединени американски щати.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР